Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης για εξωδικαστικό συμβιβασμό: Έχει δομικά προβλήματα, οι δανειολήπτες έχουν αντιληφθεί πως «δεν τραβάει»

Στα πολλά δομικά προβλήματα που έχει η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αλλά και στην άρνηση της κυβέρνησης να τα διορθώσει υιοθετώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, στάθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: «Έργο και καθήκον της Αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την Κυβέρνηση ασκώντας κριτική, αλλά και υποβάλλοντας προτάσεις. Αυτό κάνουμε και εμείς σήμερα.

Κατ΄ αρχήν, να θυμίσω πώς ξεκίνησε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Ξεκίνησε δημιουργώντας την πεποίθηση στην κοινωνία ότι θα διαγραφούν χρέη, βασική οφειλή. Ξεκίνησε με την πεποίθηση ότι θα διαγραφούν τόκοι. Ξεκίνησε με την πεποίθηση ότι θα υπάρχουν 340 – 500 δόσεις.

Ο εξωδικαστικός απέτυχε και απέτυχε για συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, θα σας συμπληρώσω προς το καλύτερο. Δεν είναι 1458 οι ρυθμίσεις, είναι 1.558, εκατό, σχεδόν, παραπάνω.

Η είδηση, όμως, έρχεται σε δύο νούμερα.

Πρώτον, μειώθηκαν οι αιτήσεις οι αρχικές και δεν είναι 60.000, αλλά παραμένουν στις 55. 542.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει, ότι η κοινωνία, οι δανειολήπτες έχουν αντιληφθεί ότι δεν τραβάει.

Δεύτερον, είναι τα δομικά προβλήματα του εξωδικαστικού μηχανισμού, η υποχρεωτικότητα. Καταλαβαίνετε ότι, όταν μια διαδικασία δεν υποχρεώνει το ένα μέρος, κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν μπορεί να πάει καλά.

Είπατε πριν ότι έχετε συστήσει μια Επιτροπή για να το βελτιώσετε. Σας το είπα, πριν από ένα μήνα, εγώ προσωπικά, πώς να το διορθώσετε: Με τρεις λέξεις στο άρθρο του εξωδικαστικού. Όταν υπάρχει άρνηση από τις εταιρείες να υπάρχει αιτιολογημένη απάντηση, να απαντούν «προς κύριο Σταϊκούρα, δεν συναινούμε, γιατί 1, 2, 3, 4».  Αυτό σας το έχουμε πει εγκαίρως.

Δεύτερον, είπατε από τα 1.400 που ο αριθμός είναι ελάχιστος, τα χρέη στις τράπεζες –  η κυρία Ιωάννου είπε ότι είναι 200 –  800 προς ΕΦΚΑ – Δημόσιο και 600 προς τράπεζες.

Εδώ θέλω να ρωτήσω λίγο τις εταιρείες πόσες ρυθμίσεις έχετε κάνει διμερώς;

Είμαι σίγουρος ότι έχετε κάνει πολύ περισσότερες από τις 600 που είναι στον εξωδικαστικό. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει, ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στον εξωδικαστικό.

Πόσες ρυθμίσεις έχουν γίνει διμερώς, δεν θα σας πω τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά από τότε που ξεκίνησε ο εξωδικαστικός;

Εάν έχουν γίνει λιγότερες από 600 σημαίνει ότι δεν βοηθάτε τους δανειολήπτες. Εάν έχουν γίνει περισσότερες – προσωπικά πιστεύω περισσότερες – σημαίνει ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στον μηχανισμό του εξωδικαστικού, για αυτό και εμφανίζονται λάθη και ζητείται αίτημα διόρθωσης του εαυτού τους ουσιαστικά, όταν τα στοιχεία είναι λανθασμένα και όταν δεν αποστέλλονται μέσα σε 10 ημέρες με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία.

Επίσης, στο Δημόσιο και ΕΦΚΑ προβλέπεται προσαύξηση μέχρι και 70%. Εάν ένας οφειλέτης χρωστά 100.000 ευρώ στο Δημόσιο – να υποθέσουμε  – και του διαγράφονται 25.000, ξέρετε πόσα θα πληρώσει; Θα πληρώσει 115.000 με 120.000.

Ξέρετε γιατί; Γιατί απλά είναι έντοκες οι δόσεις. Άρα, ποιο είναι το όφελος του εξωδικαστικού; Για αυτό και μειώθηκαν οι αιτήσεις.»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή