Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης για λίστα Πέτσα: «Άλλοι στο παρελθόν έδιναν τα χρήματα με βαλίτσες, εσείς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη συζήτηση στη βουλή για την περιβόητη «λίστα Πέτσα» και της χρηματοδότησης μέσων μαζικής ενημέρωσης εν μέσω πανδημίας.

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι οι πολίτες ζητούν και απαιτούν απαντήσεις για το εάν τα χρήματά τους σπαταλήθηκαν ή διαχειρίστηκαν με αδιαφανή τρόπο.

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη: «Νομίζω ότι πρέπει να αναδειχτεί ο χρόνος κατά τον οποίο κατατέθηκε το αίτημα για την Εξεταστική Επιτροπή, καθώς και ο χρόνος που συζητείται το πόρισμα για αυτή. Είναι ο χρόνος κατά τον οποίο είμαστε στη μέση, στην κορύφωση της πανδημίας, αλλά και στο ξεκίνημα ενός οικονομικού Αρμαγεδδώνα για τα νοικοκυριά μας. Είναι ο χρόνος κατά τον οποίο οι πολίτες ζητούν και απαιτούν απαντήσεις για το εάν τα χρήματά τους σπαταλήθηκαν, εάν τα χρήματά τους διαχειρίστηκαν με διαφανή τρόπο. Αυτός ήταν και ο σκοπός του αιτήματος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Σε αυτά τα λίγα λεπτά επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην περιβόητη «λίστα Πέτσα».

Καταρχάς, είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Δυστυχώς για σας, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν μπορείτε να το συγκρίνετε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το φαινόμενο, αυτή η απευθείας ανάθεση έγινε μόνο στη χώρα μας.

Δύο θεωρώ ότι είναι τα κρίσιμα στοιχεία από τα οποία μπορεί κάποιος να καταλάβει εάν έπρεπε να δοθούν τόσα πολλά χρήματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αν αυτά διαχειρίστηκαν εντίμως και με διαφάνεια.

Η πρώτη λέξη είναι η λέξη «αναγκαιότητα» και η δεύτερη η «νομιμότητα». Το πρώτο μέλημα για μια κυβέρνηση, η οποία σέβεται τους πολίτες, η οποία σέβεται το κράτος δικαίου και την εντολή την οποία πήρε από τον ελληνικό λαό, όταν ξεσπάει μία υγειονομική κρίση ποιο είναι; Η προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος. Ποια είναι τα μέσα; Η θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θα θέσω μία ερώτηση και από την απάντηση θα κριθεί εάν ήταν αναγκαία – προσέξτε- όχι η ενημέρωση των πολιτών, αλλά η διαδικασία η οποία επελέγη: Όταν έδινε τα 20 εκατομμύρια ευρώ, είχε ήδη θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με εξοπλισμό, με κρεβάτια, με εντατικές, με έμψυχο δυναμικό; Όποιος πει ότι, πράγματι, είχε θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον Μάιο του 2020, τότε, ναι, καλώς ακολουθήθηκε αυτή η γρήγορη, η απευθείας διαδικασία.

Όποιος ισχυριστεί ότι, όταν δίνονταν τα χρήματα, είχαν ήδη θωρακιστεί οι δομές υγείας, τότε, ναι, σωστά ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική.

Η πραγματικότητα λέει ότι, όταν η Κυβέρνηση έδινε αυτά τα χρήματα δεν είχε θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως όφειλε. Θα συνεχίσει, όμως, το κυβερνητικό αφήγημα και θα πει: «Μα, ήταν αναγκαία και επείγουσα η ενημέρωση των πολιτών». Αυτό στο αυτί του πολίτη ακούγεται καλό: Ήταν αναγκαία, ήταν επείγουσα. Πράγματι, ήταν επείγουσα και ήταν αναγκαία. Δεν ήταν, όμως, ούτε επείγουσα ούτε αναγκαία η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ίσως, θα πει κάποιος: «Αυτό δεν προβλέπεται. Δεν μας το είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση». Το λένε ξεκάθαρα και η Οδηγία που έβγαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία λέει για την παρέκκλιση από τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις: Μπορείτε κράτη-μέλη να παρεκκλίνετε πότε και για ποιο λόγο; Όταν βασικός σκοπός των έκτακτων μέτρων νομοθέτησης είναι η παροχή επαρκών υπηρεσιών από τις δομές υγείας της χώρας. Δεν κάνει λόγο για επικοινωνία, γι’ αυτό και δεν ήταν αναγκαία η έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Με τη νομιμότητα είναι σαφέστατο και απορώ κάποιοι που υποστηρίζουν το αντίθετο. Εάν υπάρχει μόνο ένας –το ξαναλέω, μόνο ένας- οικονομικός φορέας, τότε μπορεί με ειδική αιτιολόγηση να του ανατεθεί. Τι είπε ο μάρτυρας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας; Ερώτηση του Μάριου Κάτση: «Κύριε μάρτυρα, η εταιρεία που εκπροσωπείτε, έχει κάτι παραπάνω από τις άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες;». Απαντά ο μάρτυρας Μιχαήλ Γκάλγκος: «Σαφώς και δεν είμαστε οι μόνοι». Δεν θέλει ιδιαίτερες νομικές γνώσεις, για να καταλάβεις ότι υπάρχουν πιθανόν και άλλοι. Μπορεί να μην είναι εκατοντάδες, αλλά υπήρχαν και άλλες εταιρείες. Άρα, ούτε η νομιμότητα έχει τηρηθεί.

Τις ευθύνες θα σας τις καταλογίσει ο ελληνικός λαός και όχι μόνο. Άλλοι στο παρελθόν έδιναν τα χρήματα με βαλίτσες, εσείς με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή