Κόκκαλης: Η κυβέρνηση ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τα πτυχία των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ

«Ο νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να ισοπεδώσει τις δημόσιες δομές και εισάγοντας κανόνες σκληρής αγοράς, να λειτουργήσει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα». Τα παραπάνω επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την ψήφιση νέου πλαισίου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστιάζει κυρίως στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, που πλέον – με το νέο νόμο – υποβαθμίζονται τα πτυχία τους και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για περίπου 70.000 απόφοιτους από το 2006 και μετά.

Εξηγεί δε, πως «εν μέσω πανδημίας για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση φέρνει από την πίσω πόρτα σκληρά μέτρα σε βάρος των πολλών, με στόχο να ευνοήσει τους λίγους, να υποβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος άλλων. Αντί να ενισχύσει την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατακερματίζει και την υποβαθμίζει. Επιπρόσθετα, θεσμοθετεί την παιδική απλήρωτη εργασία σπρώχνοντας χιλιάδες παιδιά στην πρόωρη κατάρτιση με την ολοκλήρωση του Γυμνασίου. Ιδρύει τις Επαγγελματικές  Σχολές Κατάρτισης που θα παρέχουν μαθητεία ανηλίκων, δίχως αμοιβή. Δημιουργείται έτσι φθηνό και χαμηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

Την ίδια ώρα, προχωρά στην κατάργηση των Δημόσιων ΙΕΚ με λιγότερους από 250 σπουδαστές  σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και 100 στην υπόλοιπη Ελλάδα, παραδίδοντας τους σπουδαστές σε αμφίβολης ποιότητας  ιδιωτικές δομές. Οδηγεί σε κλείσιμο το 40% των Δημόσιων ΙΕΚ, με σημαντικό αντίκτυπο και στην περιοχή της Λάρισας, αλλά και της Ελασσόνας που ενώ είχαμε ιδρύσει την γαλακτοκομική σχολή, με προφάσεις, της έβαλε λουκέτο.

Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με καθαρά ιδεοληπτική στρατηγική, καταργεί οριστικά τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς αυτός είναι ο «εξυγχρονισμός» μίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Θέλει να μετατρέψει τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση σε «γαλέρα» για τις ανάγκες των ολίγων».©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή