Κόκκαλης: «Με ευθύνη του Υπουργείου επήλθε άνιση μεταχείριση μεταξύ συμβασιούχων covid»

15 Jun 2022 Λάρισα

«Με ευθύνη του Υπουργείου επήλθε άνιση μεταχείριση μεταξύ συμβασιούχων covid» σημειώνει σε ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της αδικίας.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι άνθρωποι, οι οποίοι κράτησαν κυριολεκτικά όρθιους τους δήμους και τις ανάγκες τους κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, εκτελώντας όχι μόνο ανάγκες που πρέκυπταν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και πολύ περισσότερα καθήκοντα από εκείνα για τα οποία προσελήφθησαν, καλύπτοντας τα διαχρονικά κενά της δημόσιας διοίκησης, πλέον βρέθηκαν σε κατάσταση ανεργίας, καθώς σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, η παράταση της ισχύος των συμβάσεων για την κάλυψη αναγκών Covid-19 έληξε στις 31 Μαΐου 2022, χωρίς πρόβλεψη παράτασης αυτών.

Ήδη και έως σήμερα, οι 21.412 συμβασιούχοι που προσελήφθησαν δυνάμει των λεγόμενων συμβάσεων COVID, προσφεύγουν στα δικαστήρια σε όλη την Χώρα, ζητώντας με προσωρινή διαταγή την συνέχιση της εργασίας τους. Από την πορεία και την εξέλιξη των αιτήσεων των συμβασιούχων διαφορετικών δήμων της Χώρας, προκύπτει ότι πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους συμβασιούχους, υποχρεώνοντας τους Δήμους να συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζομένους στις ίδιες θέσεις, με τα ίδια καθήκοντα και το ίδιο μισθολόγιο, μέχρι την συζήτηση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, που οι περισσότερες προσδιορίζονται περί τον Οκτώβριο του 2022. Πρακτικά τούτο σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι σε περίοδο ραγδαίας οικονομικής κρίσης θα συνεχίσουν την εργασία τους για σεβαστό χρονικό διάστημα.

Σημειωτέον δε ότι πολλοί δήμοι, έχουν εκφράσει ρητώς διά ψηφισμάτων, τα οποία προφανώς ελήφθησαν υπόψη από την δικαιοσύνη, το γεγονός, ότι εν μέσω θέρους, οι υπηρεσίες των συμβασιούχων κρίνονται αναγκαίες και χωρίς αυτές δυσχεραίνεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων, ειδικά σε καίριους και νευραλγικούς τομείς, όπως η καθαριότητα, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας κλπ.

Όμως, δεδομένου ότι κάθε δικαστική κρίση είναι ανεξάρτητη, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις συμβασιούχων, που ενώ προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, ζητώντας την συνέχιση της εργασίας τους, εντούτοις, απερρίφθησαν τα αιτήματά τους. Το γεγονός αυτό, προκαλεί πολλαπλές και πολυεπίπεδες συνέπειες, οι οποίες αφορούν αφενός στην λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων, οι οποίες θα παραμείνουν κενές, ειδικά εν μέσω θέρους, αφετέρου προκαλεί συνθήκες ανισότητας και αδικίας, μεταξύ συμβασιούχων. Διότι, ενώ προσελήφθησαν και απασχολήθηκαν με το ίδιο καθεστώς των συμβάσεων covid, και ενώ οι καταστάσεις μεταξύ των συμβασιούχων εμφανίζουν ομοιογένεια, εντούτοις, το αποτέλεσμα είναι για διαφορετικό. Διότι, αναλόγως της κρίσης του εκάστοτε δικαστηρίου, πολλοί συνεχίζουν την εργασία, ενώ άλλοι περιήλθαν σε ανεργία με όλες τις περαιτέρω συνέπειες αυτής σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.

ΕΠΕΙΔΗ, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ικανοποίησε το αίτημα παράτασης των συμβάσεων και μετά την 31-5-2022, γεγονός το οποίο μπορούσε πράξει κατ αναλογία της παράτασης των συμβάσεων στους φορείς του Υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι δεν υφίστατο καν δημοσιονομικό κόστος, λόγω της κάλυψης της μισθοδοσίας από τους δήμους.

ΕΠΕΙΔΗ, προέκυψε, σύμφωνα με τα παραπάνω, διχασμός των συμβασιούχων, με την έννοια της διαφορετικής δικαστικής κρίσης ανά περιοχή και δήμο, γεγονός που θα έπρεπε να αποφευχθεί, με την οριζόντια πρόβλεψη παράτασης των συμβασιούχων.

ΕΠΕΙΔΗ, ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να προσφύγουν στην δικαιοσύνη δημιούργησε συνθήκες άνισης μεταχείρισης, με συνέπεια σε άλλους δήμους να συνεχίζουν την παροχή της εργασίας τους και σε άλλους όχι.

ΕΠΕΙΔΗ, η άνιση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων που τελούν υπό όμοιες συνθήκες, δεδομένου ότι άπαντες προσελήφθησαν με το ίδιο καθεστώς συμβάσεων, κατόπιν υπουργικής απόφασης, πρέπει να αρθεί με πολιτική παρέμβαση οριζόντιας επίλυσης και αποκατάστασης όλων των συμβασιούχων στην εργασία τους.

ΕΠΕΙΔΗ, σε πολλούς δήμους, που το αίτημα των εργαζομένων για χορήγηση προσωρινής διαταγής απερρίφθη, έχουν προκληθεί κενά ως προς τις υπηρεσίες και ενδεχομένως δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Σε ποια νομοθετική παρέμβαση προτίθεται να προσχωρήσει το Υπουργείο προς άρση και αποκατάστασης της αδικίας για όλους τους συμβασιούχους;

– Έχει λάβει γνώση το Υπουργείο τυχόν κενών και δυσλειτουργιών από την μη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων μετά την 31-5-2022 και πώς προτίθεται να επιλυθούν ;

– Να χορηγηθούν τα αριθμητικά στοιχεία των εργαζομένων συμβασιούχων, ανά Δήμο, που συνεχίζουν να απασχολούνται, δυνάμει προσωρινών διαταγών, και αυτών που δεν συνεχίζουν μετά την 31-5-2022 κυρίως σε μεγάλους δήμους της χώρας.»

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Έφυγε από τη ζωή η Βαΐα Αποστολίδη

Με θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Βαΐας Αποστολίδη …
Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Νίκη Κεραμέως: «Θέλουμε τη διευκόλυνση των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους»

Σε επίκαιρες ερωτήσεις του KKE και της Νέας Αριστεράς, αναφορικά με εγκύκλιο που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας …
Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Από την Καρδίτσα η 44χρονη που σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου στο Λιτόχωρο

Η Γεωργία Θώδου – Ντάφου σκοτώθηκε από πτώση κλαδιού πλατάνου ενώ καθόταν σε καφετέρια στις όχθες του ποταμού Ενιπέα …