Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης: Να αναστέλλονται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε επιχειρήσεις σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας του λογιστή

Να θεσμοθετηθούν μέτρα για αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων στις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας των υπεύθυνων λογιστών – φοροτεχνικών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η πανδημία που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες εργασίας και έχουν επιβληθεί τρόποι εξυπηρέτησης των  πολιτών  όπου είναι απαραίτητη η εμπλοκή και συμμετοχή του επαγγελματία λογιστή – φοροτεχνικού. Οι συνθήκες εργασίας του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου είναι ιδιαίτερα έντονες και πιεστικές, με τους εργαζόμενους να καλούνται να διεκπεραιώσουν, πλέον της τακτικής τους εργασίας, τις συνεχώς νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους πελάτες τους.

Η επιπρόσθετη εργασία που ανατίθεται σε επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικούς, προϋποθέτει την εμπρόθεσμη  ολοκλήρωση της γιατί σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται η επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων για τους πελάτες τους. Σε πολλές περιπτώσεις εκπρόθεσμης ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις των πελατών τους, το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων το επιβαρύνονται οι ίδιοι ακόμη και για αυτές όπου  συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας.

Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο και την απαραίτητη εμπλοκή   των επαγγελματιών λογιστών – φοροτεχνικών στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας ή ακόμη και θανάτου από κορωνοϊό, προβλέφθηκε με σχετική διάταξη (άρθρο 93 του Ν. 4764/2020) η  δυνατότητα μεταγενέστερης υποβολής  των  πάσης φύσεως δηλώσεων και καταστάσεων των ιδίων και των εντολέων – πελατών τους.

Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, η Πολιτεία έλαβε υπόψη της ως αίτια δικαιολογημένης μεταγενέστερης υποβολής  των  πάσης φύσεως δηλώσεων και καταστάσεων  μόνο τη νόσηση , νοσηλεία ή και θάνατο από κορωνοϊό, αγνοώντας πλήθος σοβαρών ασθενειών που επηρεάζουν κατά τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος και προκαλούν αντίστοιχες συνέπειες.

Δεδομένου ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση η άμεση αντικατάσταση τους είναι ανέφικτη, οι επαγγελματίες του κλάδου που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες – εκτός του κορωνοϊού- βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους όσο και με τις συνέπειες της εκπρόθεσμης ολοκλήρωσης των υποχρεώσεων των πελατών τους λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών  διεκπεραίωσης τους.

Επειδή ο ρόλος του κλάδου των επαγγελματιών λογιστών φοροτεχνικών είναι καταλυτικός για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Επειδή προβλέπεται η αυστηρή τήρηση προθεσμιών και καταληκτικών ημερομηνιών για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.

Επειδή είναι ανέφικτη η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου τους σε περίπτωση αντικατάστασης τους από συνάδελφο.

Επειδή η οποιαδήποτε αδυναμία ανταπόκρισης των λογιστών φοροτεχνικών εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, επισύρει την επιβολή υψηλών πρόστιμων στους πελάτες τους και απειλεί την επαγγελματική τους αξιοπιστία.

Επειδή στην περίπτωση σοβαρής ασθένειας τους, εκτός του σοβαρού προβλήματος υγείας τους βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης λόγω των προστίμων της εκπρόθεσμης ανταπόκρισης τους στιςυποχρεώσεις των πελατών τους.

Επειδή απαιτείται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών για τις περιπτώσεις όπου συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας ώστε να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων.

Επειδή  είναι υποχρέωση της Πολιτείας η λήψη μέτρων τόσο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων όσο και της προστασίας  τους  σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε στις περιπτώσεις ασθένειας των επαγγελματιών λογιστών – φοροτεχνικών ανάλογα με τη σοβαρότητα του νοσήματος και μετά από πιστοποίηση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής να δοθεί παράταση της  υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων των πελατών τους;»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή