Κόκκαλης: Νέες ζημιές από τον παγετό σε δενδρώδεις καλλιέργειες – Να παρέμβει ο ΕΛΓΑ

Την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για να αποτυπωθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων εικοσιτετραώρων σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών, οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες που επικράτησαν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως σε αμύγδαλα και βερίκοκα.

Ο υδράργυρος δυστυχώς έπεσε μέχρι και το -5 σε πολλές περιοχές κοντά στο Συκούριο και το Μακρυχώρι, με αποτέλεσμα να «καούν» και άλλα φυτά, όπως καρπουζιές που μάλιστα προστατεύονταν κι από ειδικό νάιλον. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν αναφερθεί και στους δήμους Ελασσόνας και Αγιάς, χωρίς όμως να υπάρχει σαφέστερη εικόνα.

Το χειρότερο είναι όμως πως οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βρίσκονται υπό συνεχή πίεση καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις, θα έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειές τους για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2017 μέχρι και σήμερα.

Καλώ την ηγεσία του ΕΛΓΑ να σπεύσει άμεσα με εκτιμητές για να αποτυπωθεί το συντομότερο δυνατό το μέγεθος του προβλήματος και να δρομολογηθούν τα απαιτούμενα μέτρα στήριξης.

Τα προβλήματα τέλος στα καρπούζια επαναφέρουν το επιτακτικό και επίκαιρο όσο ποτέ θέμα της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης, αφού με βάση τα τωρινά δεδομένα η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν καλύπτεται για συμβάντα που προηγούνται ημερολογιακά της 1ης Απριλίου».©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή