Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης: Νομοσχέδιο – ανέκδοτο αυτό για την «προστασία του καταναλωτή»

Ως νομοσχέδιο – ανέκδοτο, χαρακτήρισε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, αυτό που έφερε η κυβέρνηση στη βουλή για την «προστασία του καταναλωτή».

Μάλιστα παρουσίασε σειρά αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που ενώ πλήττουν την κοινωνία, απουσιάζουν από το νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε τα εξής από το βήμα της βουλής: «Νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή έγραφε μια ιστοσελίδα, η οποία προβάλλει και αγαπά το έργο σας, το έργο της Κυβέρνησης. Πραγματικά, μοιάζει με ανέκδοτο. Μοιάζει με ανέκδοτο και πώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τη λέξη «προστασία του καταναλωτή» σήμερα που χιλιάδες νοικοκυριά υποφέρουν από το ηλεκτρικό ρεύμα. Τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τα καύσιμα, τη στιγμή που χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικά βιοτικά είδη, την ίδια στιγμή κάποιοι αισχροκερδούν.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή, αν όχι εμπαιγμός;

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή Οδηγία, η ψήφιση της οποίας είναι επιβεβλημένη, αλλά ανεπίκαιρη. Είναι ανεπίκαιρη, λόγω των εγκληματικών παραλήψεων αυτής της Κυβέρνησης.

Κάνετε λόγο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, για παραπλανητικές πρακτικές. Πρώτη αθέμιτη εμπορική πρακτική. Ρήτρα αναπροσαρμογής. Επεβλήθη  μονομερώς, όπερ σημαίνει ότι δεν ρωτήθηκε το συμβαλλόμενο μέρος. Δεύτερον, επεβλήθη χωρίς αιτιολογία και τρίτον, χωρίς να έχει το στοιχείο της αναλογικότητας για τα νοικοκυριά.

Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, εσείς λέτε ότι θα δώσετε μέχρι και  600 ευρώ στα νοικοκυριά. Αμφιβάλλουμε. Επαναλαμβάνω, είπατε μέχρι 600 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό τι σημαίνει; Μια παραδοχή ότι πιθανότατα αυτή η ρήτρα είναι αθέμιτη εμπορική πρακτική. Η ερώτηση είναι η εξής: Σε αυτό το νομοσχέδιο, που λέτε ότι προστατεύει τον καταναλωτή, περιλαμβάνεται κάποια διάταξη για αυτή την αθέμιτη εμπορική πρακτική; Όχι.

Εμπορική αθέμιτη πρακτική νούμερο δυο. Μονομερείς καταγγελίες των συμβολαίων από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Περιλαμβάνει το νομοσχέδιο κάποια διάταξη που να προστατεύει τον καταναλωτή και δεν την έχουμε διαβάσει, δεν την γνωρίζουμε; Όχι, βέβαια.

Τι είπε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ πριν από λίγες ημέρες από εδώ, από τη Βουλή; Είπε ότι είναι βροχή στην πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα παράπονα των καταναλωτών για το ρεύμα. Για αμφισβήτηση χρεώσεων υπάρχουν χίλια διακόσια τριάντα τέσσερα αιτήματα. Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχουν πεντακόσια εξήντα αιτήματα και για τους όρους σύμβασης εξακόσια τριάντα επτά αιτήματα. Τι κάνει η ΡΑΕ; Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τι κάνει; Τον τροχονόμο. Μεταβιβάζει τα αιτήματα στους παρόχους. Και μετά μιλάτε για προστασία του καταναλωτή;

Θα έρθω σε λίγο και στις διατάξεις που αφορούν στην υπαναχώρηση σε περίπτωση ελλαττωματικού προϊόντος.

Είναι δυνατόν να μιλάμε για προστασία καταναλωτή; Ακούστε τι άλλο λέει ο Πρόεδρος της Αρχής. Είπε ότι εκτός από την επιβολή κυρώσεων, προχωρά και στη  διαδικασία υποχρέωσής τους για επιστροφή χρημάτων, εάν διαπιστωθεί ότι οι προμηθευτές παραβαίνουν τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ποιος διαπιστώνει σ’ αυτήν τη διαδικασία, η οποία ισχύει σήμερα, ότι μία εταιρεία πάροχος ενέργειας είναι παραβάτης; Η ΡΑΕ όχι, διότι είναι τροχονόμος. Δηλαδή, θα το διαπιστώσει ο πάροχος και θα πει, ναι, συγγνώμη, έκανα λάθος, έλα αγαπητέ καταναλωτή να σου δώσω τα λεφτά πίσω; Για αυτή την προστασία καταναλωτή μιλάμε ή για το 1520 στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Και το λέω, επειδή έχω θητεύσει στο καταναλωτικό κίνημα δώδεκα χρόνια. Λειτουργεί το 1520; Μέχρι το μεσημέρι. Ένας καταναλωτής, ο οποίος αγοράζει ένα νοθευμένο τρόφιμο Σάββατο απόγευμα, πού θα πάρει τηλέφωνο; Πείτε μου. Σε ποια υπηρεσία; Και λέτε για προστασία καταναλωτή; Όχι, βέβαια!

Τρίτη αθέμιτη εμπορική πρακτική που απουσιάζει από αυτό το νομοσχέδιο. Παύση εκπροσώπησης. Ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Ισχύει κατά κόρον για αγροτικά τιμολόγια. Σε κάποιον ο οποίος χρωστά σε έναν πάροχο, του επιβάλλεται ως ποινή η παύση εκπροσώπησης. Τι σημαίνει αυτό; Χρωστάει 6.000 ευρώ. Δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση. Δεν μπορεί να μπει στις 24 ή στις 36 δόσεις, να πληρώσει ένα 10%. Αυτό είναι αθέμιτη εμπορική πρακτική; Παρά μόνο τι υποχρεώνεται να κάνει; Να πληρώσει όλο το ποσό στον πάροχο και μετά να συμβληθεί με άλλον. Αυτό το θεωρείτε νόμιμη εμπορική πρακτική; Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που λέτε για προστασία του καταναλωτή;

Είπα ότι η Οδηγία είναι επιβεβλημένη ως προς την ψήφιση, αλλά ανεπίκαιρη, γιατί οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν αλλάξει. Στατιστικά οι διατάξεις της Οδηγίας αφορούν χρηματικές διαφορές από 10 ευρώ έως 400, δηλαδή είναι για παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές. Ποιος καταναλωτής θα πάει στα δικαστήρια; Κανείς. Άρα, τι περιμένει; Μια ισχυρή παρέμβαση μιας Αρχής, για να βρει το δίκιο του. Το 1520 στο Υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργεί έτσι; Όχι. Άρα, για ποια προστασία καταναλωτή μιλάμε;

Οι ανάγκες των καταναλωτών έχουν αλλάξει. Αφορούν ρεύμα, καύσιμα τρόφιμα. Εκεί χρειάζονται παρεμβάσεις.

Η τελευταία αθέμιτη εμπορική πρακτική είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Οφείλει κάποιος ρεύμα. Ο νόμος τι λέει; Πρέπει πρώτα να αξιώσω την απαίτησή μου δικαστικά και αν δεν το πετύχω, τότε αυτό είναι το τελευταίο μέτρο, δηλαδή η διακοπή ηλεκτροδότησης. Αυτό περιλαμβάνεται; Όχι.

Θέλω να πω δύο κουβέντες για τις ενώσεις καταναλωτών. Στηρίξτε τις δραστήριες και ενεργές ενώσεις καταναλωτών. Υπάρχουν ενώσεις καταναλωτών που λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Μην είστε μόνο λόγια, μόνο επικεφαλίδες, μόνο τίτλους για προστασία του καταναλωτή. Έχουν αλλάξει ραγδαία οι ανάγκες των καταναλωτών. Ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα. Εκεί θέλει το νοικοκυριό παρεμβάσεις, όχι μόνο στις μειώσεις των τιμών, αλλά και στην ουσιαστική προστασία, κάτι το οποίο, εκτός του ότι δεν κάνετε, αν και είχατε τη δυνατότητα να κάνετε από αυτή την ευρωπαϊκή Οδηγία, δεν θέλετε και δεν έχετε σκοπό να νομοθετήσετε για μια ουσιαστική προστασία των καταναλωτών – συμπολιτών από την ακρίβεια που τους ταλανίζει.»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή