Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης σε Χατζηδάκη – Παναγιωτόπουλο: Αναγνωρίστε ως συντάξιμο χρόνο χωρίς επιβάρυνση τη στρατιωτική θητεία

Αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας  ως συντάξιμου χωρίς προηγούμενη οικονομική επιβάρυνση των υπηρετούντων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην ερώτησή που συνυπογράφεται και από 31 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, μέσω εξαγοράς, για να χρησιμοποιηθούν για τη συνταξιοδότηση ή προσαύξηση της σύνταξης. Στα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωριστούν περιλαμβάνεται και ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας ώστε να μπορεί να υπάρξει θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μικρότερο ηλικιακό όριο, από τα γενικά όρια ηλικίας (67 έτη με 15ετία & 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης) που έχουν θεσπιστεί και τα οποία θα ισχύουν για όλους από την 1η.1.2022 και μετά.

Ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να ληφθεί υπόψη και να συνυπολογισθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας του οποίου η αναγνώριση απαιτεί την καταβολή ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού τιμήματος. Υπολογιζόμενη μάλιστα η συνταξιοδοτική ωφέλεια σε σχέση με τη δαπάνη του κόστους εξαγοράς του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, η απόσβεση της καθίσταται ασύμφορη.

Δεδομένης της υποχρέωσης των νεαρών αντρών της χώρας μας για υπηρέτηση της στρατιωτικής τους θητείας, η αναγνώριση του  χρονικού διαστήματος εκπλήρωσης της ως συντάξιμου χωρίς προηγούμενη εξαγορά του, είναι το ελάχιστο ανταποδοτικό όφελος προς αυτούς από την πλευρά της Πολιτείας.

Επειδή εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση των Ελλήνων νέων ανδρών προς την πατρίδα μας.

Επειδή από την 01/01/2020, έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση.

Επειδή η εξαγορά πλασματικών ετών για συνταξιοδότηση θεωρείται πλέον ασύμφορη για τους περισσότερους άνδρες ασφαλισμένους.

Ερωτώνται οι  αρμόδιοι  Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να καταστεί δυνατή η αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας  ως συντάξιμου χωρίς να απαιτείται προηγούμενη χρηματική εξαγορά του;»

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή