Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης σε Χρυσοχοΐδη: Ελλιπή και αναποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας στις φυλακές

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας, ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναλυτικά, στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Ξεκινώ την παρούσα αναφορά μου γνωστοποιώντας σε εσάς ένα περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι νοσοκομείο Αναφοράς, όπου κρατούμενος των φυλακών Λάρισας, που μεταφέρθηκε εκεί ως ύποπτο κρούσμα, κατά την διάρκεια της παραμονής του στο θάλαμο αρνητικής πίεσης που βρισκόταν, άρχισε να χτυπά σπάζοντας την πόρτα από τον ενδιάμεσο προθάλαμο προκαλώντας ζημιά. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση τόσο στο νοσοκομείο, κινητοποιώντας τόσο τις δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου. Το περιστατικό έληξε ευτυχώς χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, ενώ το θετικό της υπόθεσης είναι πως ο κρατούμενος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν αρνητικός στον κορωνοϊό.

Το περιστατικό αυτό, αναδεικνύει την έλλειψη νομοθέτησης διά υπουργικής απόφασης των κανόνων λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων κατά την περίοδο της πανδημίας, την έλλειψη σαφούς σχεδιασμού και συγκριμένων αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης και διάδοσης του Κορωναιού εντός των φυλακών, τόσο για τους κρατουμένους, όσο και για το σωφρονιστικό προσωπικό.

Το πρώτο θέμα αφορά στην μεταφορά των κρατουμένων. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το σωματείο Υπαλλήλων Εξωτερικών Φρουρών Λάρισας, η μεταφορά του κρατουμένου προς το νοσοκομείο, έγινε όχι με ασθενοφόρο, όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά με την κλούβα συνοδεία των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς. Είναι περιττό να σας αναλύσω τον κίνδυνο διάδοσης του ιού και την θέση σε καραντίνα πλήθους υπαλλήλων και των οικογενειών τους, λόγω της μεταφοράς με την κλούβα, γεγονός που απετράπη εξαιτίας του τυχαίου γεγονότος, ότι ο εν λόγω κρατούμενος βρέθηκε αρνητικός στον Κορωναιό.

Δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, άρα δεδομένης της μη ανάγκης μεταφοράς των κρατουμένων σε δικαστήρια, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί άμεσα η καθολική απαγόρευση μεταφοράς των κρατουμένων καθ όλη της διάρκεια της πανδημία με τα οχήματα των φυλακών, με τα οποία γίνεται η συνήθης μεταγωγή τους. Με την καθολική αυτή απαγόρευση μεταφοράς, ο μόνος λόγος που θα απαιτείται μετακίνηση αφορά στην μεταφορά σε νοσοκομείο για λόγους υγείας. Στην περίπτωση, λοιπόν που συντρέχουν λόγοι υγείας, η μεταφορά θα γίνεται μόνο με ασθενοφόρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και θα αποκλειστεί έτσι κάθε επαφή των υπαλλήλων και έμμεσα και των οικογενειών τους με τους κρατουμένους, αλλά και αντιστρόφως.

Το δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύεται από το περιστατικό αυτό, αφορά το γενικότερο ζήτημα του τρόπου διαπίστωσης και εξέτασης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, που εμφανίζουν συμπτώματα. Ο Πληθυσμός των φυλακών, μολονότι είναι σε συμφόρηση, εντούτοις, επιτρέπει τον έλεγχο και την πραγματοποίηση του τέστ εντός των καταστημάτων κράτησης, γεγονός που θα επιφέρει απόλυτη γνώση του ελεγχόμενου πληθυσμού των φυλακών, ενώ η γνώση θα οδηγήσει στην ορθή χωροθέτηση και στην λήψη συγκεκριμένων (ad hoc) και κατάλληλων για κάθε σωφρονιστικό κατάστημα μέτρων.

Συμπερασματικά, κ. Υπουργέ, τα μέτρα που αφορούν στην αποσυμφώρηση των φυλακών με την αποφυλάκιση μέρους κρατουμένων για «ελαφρά» αδικήματα, ή τα μέτρα που αφορούν την δημιουργία ειδικών χώρων απομόνωσης και στα 35 καταστήματα κράτησης της χώρας, για την περίθαλψη κρατουμένων που τυχόν θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό, καθώς και για τους νεοεισερχόμενους, που μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, αποτελούν μέτρα σε αχαρτογράφητα νερά, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Αντιθέτως, η καθολική ανίχνευση του ιού στους κρατουμένους, σε συνδυασμό με την καθολική απαγόρευση μεταφοράς τους με την κλούβα, αποτελούν δραστικά μέτρα, που θα προστατεύσουν και τους ίδιους τους κρατουμένους, και το σωφρονιστικό προσωπικό. Διότι, εντός των φυλακών, εάν διαπιστωθεί ένα κρούσμα, ακόμη κι αν εκ των υστέρων απομονωθεί, ο πολλαπλασιασμός θα έχει επέλθει με βεβαιότητα.

Για τα ανωτέρω θέματα που χρήζουν άμεσης ρύθμισης παρακαλώ να προβείτε στις δέουσες ενέργειες.»

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή