Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκαλης σε Μιχαηλίδου: «Να αρθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος μικροσυνταξιούχων ΑμεΑ»

Να αρθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος μικροσυνταξιούχων ΑμεΑ ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Στην αναφορά του, ο Λαρισαίος πολιτικός επισυνάπτει έγγραφο του εκπροσώπου της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑΜΕΑ» κ. Ανδρέα Μπαρδάκη, σύμφωνα με το οποίο προκύπτει η άνιση μεταχείριση μικροσυνταξιούχων με αναπηρία, οι οποίοι αποκλείονται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Μάλιστα, ο κ. Κόκκαλης υπενθυμίζει πως από τις 6 Φεβρουαρίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή, η υφυπουργός δεσμεύτηκε να άρει την αδικία νομοθετικώς.

Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των ΑμεΑ, καταγγέλλει την άνιση μεταχείριση που εφαρμόζεται στους μικροσυνταξιούχους με αναπηρία, σε σχέση με τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, που μπορεί να έχουν ακριβώς την ίδια πάθηση και το ίδιο ποσοστό αναπηρίας, στην παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ ΚΟΤ Α.

Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, καταγράφηκε κι ένα από τα πολλά «κραυγαλέο» παράδειγμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανασφάλιστων ΑμεΑ και μικροσυνταξιούχων αναπηρίας του ΕΦΚΑ, με σύγκριση μεταξύ ΑμεΑ που έχουν τις ίδιες ακριβώς παθήσεις και το ίδιο ποσοστό αναπηρίας:

Πρόκειται για έναν ανασφάλιστο κι ένα μικροσυνταξιούχο αναπηρίας του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και την πάθηση του Διαβήτη τύπου 1.

Το ανασφάλιστο ΑμεΑ, που δικαιούται την οικονομική ενίσχυση βαριάς αναπηρίας, δικαιούται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (γνωστό ως «ΚΕΑ»), που προβλέπει ότι τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος δεν περιλαμβάνονται στο δηλούμενο εισόδημα. Στην περίπτωση του μονοπρόσωπου νοικοκυριού το εγγυημένο ποσό ορίζεται στα 200 ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον δικαιούται και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ, κατηγορίας ΚΟΤ Α’.

Υπολογίζοντας τα ποσά που εισπράττει μηνιαίως, προκύπτει ότι το συνολικό ετήσιο ποσό που λαμβάνει προσδιορίζεται στα 6.156 ευρώ.

Ενώ, το ΑμεΑ που είναι μικροσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ, με την ίδια ακριβώς πάθηση και με το ίδιο ακριβώς ποσοστό αναπηρίας, αν λαμβάνει το κατώτατο όριο των 192 ευρώ μηνιαίως για την προσωρινή σύνταξη, δεν δικαιούται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ούτε ΚΟΤ Α’ ΔΕΗ.

Επομένως, διαβιώνει σε συνθήκες εξαιρετικά ακραίας φτώχειας με τις ετήσιες αποδοχές της πενιχρής σύνταξής του, δηλαδή με 2.304 ευρώ!

Ο κ. Κόκκαλης ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποκατάσταση αυτής της εξόφθαλμης αδικίας.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή