Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κόκκινη Μνήμη: Παράσταση με ελεύθερη είσοδο σε λίγο στο Μουσείο Τσιτσάνη

Σε λιγότερο από δυο ώρες, η Πωλίνα Γκιωνάκη θα ερμηνεύσει ένα σπαρακτικό μονόλογο στο Μουσείο Τσιτσάνη, τον οποίο η ίδια έγραψε, με το βίωμα μιας κακοποιημένης γυναίκας. 
 
Η θεατρική παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί στις 8.30 μ.μ,  έχει τίτλο «ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΝΗΜΗ» και θέμα της την συντροφική- ενδοοικογενειακή βία. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 
 
Η εκδήλωση είναι το κορύφωμα όσων διοργάνωσε για φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων.
 
• Αποκλειστική δήλωση της Πωλίνας Γκιωνάκη στο trikalanews.gr .
 
Λίγο πριν η Πωλίνα Γκιωνάκη βγει στη σκηνή, δέχτηκε να μιλήσει αποκλειστικά στο trikalanews.gr για το προσωπικό της βίωμα ως κακοποιημένη γυναίκα, καθώς και για την παράσταση, αλλά και για την ιδιαίτερη συγκίνηση που αισθάνεται που θα παρουσιάσει τον μονόλογό της κατά της βίας των γυναικών, στο  Μουσείο Τσιτσάνη 
 
Στην ερώτησή μας, «Έχετε δηλώσει δημόσια ότι έχετε κακοποιηθεί» η ηθοποιός απάντησε: «Ναι το έχω δηλώσει. Έχω κακοποιηθεί από σύντροφο ετών. Έχω υποστεί κάθε μορφής κακοποίηση. Λεκτική, ψυχολογική, σωματική.  Κατά την γνώμη μου η χειρότερη κακοποίηση που μπορεί να υποστεί άνθρωπος είναι η ψυχολογική. Διότι χωρίς την ψυχολογική κακοποίηση δεν έρχεται η σωματική κακοποίηση.
 
Όταν λέμε ψυχολογική βία, να εξηγήσουμε στον κόσμο τι είναι. Είναι η διαδικασία να κάνουν μια γυναίκα να νιώθει ότι μόνη της είναι ανίκανη, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει κανένα πρόβλημα. Ο απόλυτος έλεγχος. Όλα από εκεί ξεκινάνε. Όταν μια γυναίκα βλέπει ότι ο άνθρωπός της, της  κάνει απόλυτο έλεγχο, αυτό δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε χειρότερη κατάσταση. Και αυτό είναι η σωματική βία.
 
Ο άνθρωπος είναι ένα ελεύθερο ον.
 
Δεν είμαι η μόνη γυναίκα που έχω κακοποιηθεί. Είναι χιλιάδες οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί και κακοποιούνται, αλλά δεν τολμάνε να βγούνε να μιλήσουνε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. 
 
Υπάρχουν άνθρωποι που ασκούν βία και αυτό δεν πρόκειται να εκλείψει ποτέ. Μπορούμε όμως να βάλουμε όλοι μαζί ένα λιθαράκι ενάντια στην κακοποίηση, μιλώντας. Από εμάς τις γυναίκες εξαρτάται αν θα σταματήσει η κακοποίηση των γυναικών ή όχι».
 
• Η συγκίνηση για το Μουσείο Τσιτσάνη 
 
Μιλώντας για τον χώρο που θα παρουσιάσει στα Τρίκαλα τον μονόλογό της, η κ. Πωλίνα Γκιωνάκη, σημείωσε: «Θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που θα παίξω στο Μουσείο Τσιτσάνη και αυτό θέλω να το υπογραμμίσετε. Είμαι συγκινημένη γιατί ο αείμνηστος Βασίλης  Τσιτσάνης ήταν μεγάλος Δημιουργός, δεν υπάρχουν λόγια να τον χαρακτηρίσω και ο γιός του είναι κάτι περισσότερο από φίλος μου, είναι αδελφός μου» 
 
Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Γιάννης Βαμβακάς και το κοστούμι  το έχει δημιουργήσει  η Λουκία.

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή