«Κοκτέιλ» θερμών αέριων μαζών και αφρικανικής σκόνης εκτοξεύουν τον υδράργυρο στα Τρίκαλα

Η αφρικανική σκόνη θα μας «πνίγει» μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας – Τί προειδοποιεί η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Αποπνικτική είναι τις τελευταίες ημέρες η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει σκεπάσει τη χώρα, με τη θερμοκρασία να «έχει αγγίξει» ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών με την κορύφωση να αναμένεται το τριήμερο Κυριακή 31/03 – Τρίτη 02/04.

Συγκεκριμένα στα Τρίκαλα, η μέγιστη θερμοκρασία αύριο Κυριακή θα είναι οι 26 βαθμοί Κελσίου, με τον υδράργυρο ανεβαίνει ακόμη έναν βαθμό τη Δευτέρα, μέχρι να μειωθεί ξανά στους 25 την Τρίτη.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, το απόγευμα της Δευτέρας 01/04 οι αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα θα είναι έως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες.

Σημειώνεται ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια και το πόσο ψηλά θα φτάσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η νεφοκάλυψη και ο άνεμος, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να πλησιάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

«Καμπανάκι» από τους πνευμονολόγους

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Συνεχίζοντας η ΕΠΕ, τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Κόκκαλης σε Κεραμέως: Όχι άλλες περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Κόκκαλης σε Κεραμέως: Όχι άλλες περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Να μπει φρένο στις περικοπές στις συντάξεις χηρείας ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ …
Καρδίτσα: Ο ταλαντούχος Μανώλης Πασαγιάννης στον Α.Σ.Κ.

Καρδίτσα: Ο ταλαντούχος Μανώλης Πασαγιάννης στον Α.Σ.Κ.

Ο Α.Σ.Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον Μανώλη Πασαγιάννη …
Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Παπακώστα

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Παπακώστα

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και θείας, Αναστασίας Ιωαν. Παπακώστα …