Κορονοϊός όπως λέμε γρίπη – Εμβολιασμός κάθε χρόνο;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, άφησε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Για 4η δόση μπορεί να απαντήσει κανείς μόνο με εικασίες. Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη».

Για τους νοσήσαντες σημείωσε ότι μπορεί να γίνει διπλός εμβολιασμός και να χρειαστεί μετά από άλλους 3 ή 6 μήνες και δεύτερη δόση.

«Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναβολές και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολιασμών των παιδιών» υπογράμμισε ακόμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες. Αν ένα παιδί νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται μετά από τρεις μήνες, κάτι ανάλογο με ό,τι συμβαίνει στους ενήλικες. Ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναβολές και ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολιασμών των παιδιών», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στον παιδίατρο για το πότε πρέπει να γίνουν και τα υπόλοιπα εμβόλια στα παιδιά.

«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C),  1 περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση».

Σημείωσε πως μόλις δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα στην Σκωτία για τα παιδιά και το μη ελεγχόμενο άσθμα. «Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο», είπε.

Όσον αφορά στις παρενέργειες, η ίδια είπε πως είναι γνωστές στους γονείς, δηλαδή ανάλογες με των συμβατικών εμβολίων, όπως πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

Η χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για το αν και πότε θα έχουμε 3η δόση στους ανήλικους.

Μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ που χαρακτηρίζει την παραλλαγή Όμικρον ότι έχει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο αλλά και ηπιότερος της να είναι Δέλτα θα υπάρχουν προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας.

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι» προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου.

Οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις, και θεωρώ ένα παιδί απίθανο να είναι αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου διευκρίνισε.©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή