Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κορυφαίος ο χορός των Αργιθεατών Τρικάλων

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου με θέληση και διάθεση σκύβουν στα παλιά «σεντούκια» της λαϊκής μας κληρονομιάς και ψάχνουν και προβάλλουν για να διατηρηθούν τα λαογραφικά μας εκείνα στοιχεία, δημοτικά τραγούδια, χοροί, φορεσιές, ήθη, έθιμα που αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Αργιθεατών.

Πάνω σ’ αυτούς τους στόχους κινείται και ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων που τον παρακολούθησαν στη γεμάτη αίθουσα του κοσμικού κέντρου δεκάδες μέλη και φίλοι.

Η εκδήλωση άρχισε με το καλωσόρισμα του Αντιπροέδρου του Συλλόγου και με την εισήγηση για τα Αργιθεάτικα έθιμα του γάμου από τον τέως πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Κωτή.

Η εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων ήταν άψογη, παρουσιάζοντας το εντυπωσιακό δρώμενο «τα προικιά της νύφης», ένα έθιμο που έρχεται από παλιά.

Τα εκθέματα πάνω στην πίστα, το στρωμένο χαλί, η έκθεση της προίκας, η τάβλα με τα καρεκλάκια, ο γιούκος (η στίβα των κλινοσκεπασμάτων των ειδών της προίκας) το μπαούλο, επανέφεραν στη μνήμη μας τις συνήθειες του γάμου των γονιών μας.

Ο ερχομός των συμπεθέρων (μπρατίμια) για να πάρουν τα προικιά πριν το γάμο με το τραγούδι των συγγενών της νύφης, «Διπλώστε τα προικιά καλά μην τα γελάσει η πεθερά».

Το όλο έθιμο, έγινε αναβίωση για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Στη συνέχεια τα χορευτικά μας έδωσαν ξεχωριστή νότα που εντυπωσίασαν το κοινό με το ταλέντο τους, με τα Αργιθεάτικα τραγούδια και με τους ιδιαίτερους χορούς της Αργιθέας.

Διδάσκει στα χορευτικά του Συλλόγου μας ο εξαιρετικά έμπειρος χορ/λος Παναγιώτης Μάνος, συνεπής και υπεύθυνος.

Η Πρόεδρος Έλλη Τσιρογιάννη στο σύντομο χαιρετισμό της έκανε αναφορά στο πλούσιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του Συλλόγου.
Εντυπωσιακή επίσης ήταν και η εμφάνιση της χορωδίας με παραδοσιακά και μόνο τραγούδια, με μαέστρο την Ελένη Αλεξίου (μουσικός –φιλόλογος)

Έγινε η βράβευση των Αργιθεατόπουλων των επιτυχόντων στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι με

Η Αργιθεάτικη ορχήστρα του Γιώργου Μαυραντζά, Γρηγόρη Παπαδήμα, Σταύρου Τσάκαλου ξεσήκωσε τους Αργιθεάτες και τους φίλους αυτών, οι οποίοι κατέκλυσαν την πίστα με άφθονο κέφι, χορό και τραγούδι. Ήταν ένα υπέροχο Αργιθεάτικο γλέντι.

Η πλούσια λαχειοφόρος χάρισε στον καθένα φεύγοντας και από ένα δώρο.

Έλλη Τσιρογιάννη
Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή