Κώστας Σκρέκας: «395 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τη στήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε την επέκταση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον Ιανουάριο.

Για τους οικιακούς καταναλωτές θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Το μέτρο αφορά πάνω από 4,2 εκατ. παροχές και η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh και από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 42 ευρώ. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα φτάσει τα 180/MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 54 ευρώ.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί  και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση, δηλαδή με 65 ευρώ/MWh. Παράλληλα ισχύει η αναστολή της καταβολής των ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

Για το φυσικό αέριο, θα επιδοτηθούν οι οικιακοί καταναλωτές με 20 ευρώ/ θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 540 χιλιάδες καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους κατανάλωσης. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παρέχει επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ/θερμική MWh για όλη την κατανάλωση.

Για τους μη οικιακούς εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές για τον Ιανουάριο η επιδότηση θα ανέλθει στα 30 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με άμεσα αντανακλαστικά, και τον Ιανουάριο, διαθέτουμε 395 εκατ. ευρώ για να προστατεύσουμε την ελληνική οικογένεια από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και επεκτείνουμε τη στήριξή μας στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την έγκριση για κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων για το 2022. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε σε μηνιαία βάση τις εξελίξεις, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μη μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση».©2023 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή