Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας: Η ΝΔ είναι το κόμμα που με αρχές, αξίες και υπευθυνότητα αλλάζει την Ελλάδα

Κώστας Σκρέκας: Η ΝΔ είναι το κόμμα που με αρχές, αξίες και υπευθυνότητα αλλάζει την Ελλάδα – Ομιλία του Τρικαλινού Υπουργού στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ

Για τις μεγάλες και διαδοχικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει στη θητεία της η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Στην ομιλία του ο Τρικαλινός Υπουργός κατηγόρησε για λαϊκισμό και ανευθυνότητα τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις θέσεις του Σύριζα στη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας από τις
εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η ΝΔ είναι το κόμμα που με τις αρχές, τις αξίες, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, με την προσήλωση στην προστασία και στην προάσπιση του
δημοσίου συμφέροντος προσπαθεί να αλλάξει την Ελλάδα. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει τα οικογενειακά εισοδήματα, στηρίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα για να βελτιώσει την ευημερία στη χώρα μας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή προέβλεψε το ξέσπασμα της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. «Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο συστήσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και μέσα από αυτό επιδοτούμε λογαριασμούς ρεύματος και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέχρι τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, δηλαδή για εφτά στα δέκα νοικοκυριά, επιδοτούμε έως και το 80% της αύξησης. Είναι αλήθεια όμως ότι αρκετοί συμπολίτες μας, όπως και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείνανε εκτός από αυτή την περίμετρο των επιδοτήσεων και για αυτό ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιστρέφουμε πίσω το 60% της αύξησης που πλήρωσαν τα νοικοκυριά. Το ίδιο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από τον προηγούμενο μήνα έχουμε ξεκινήσει και επιδοτούμε το 80% έως 85% της αύξησης, όπως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ψιλικά, μίνι μάρκετ και γραφεία. Και όχι μόνο αυτό αλλά για όλες αυτές τις κατηγορίες, με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVa δίνουμε αναδρομικά επιδοτήσεις καλύπτοντας και την αύξηση που πλήρωσαν τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο».

Μιλώντας για τη φιλόδοξη ενεργειακή στρατηγική της Κυβέρνησης και πως συγκρίνεται με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι η Ελλάδα εγκαθιστά ΑΠΕ με γρηγορότερο ρυθμό από ότι προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή
Πράσινη Συμφωνία.

«Το 2020 συνδέσαμε 1.000 MW έργων ΑΠΕ, το 2021 1.500 MW και το 2022 θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε στο δίκτυο περίπου 2.500 MW νέων έργων. Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία; Πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αποτροπή των φαινομένων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή; Σημαίνει μειωμένο ρεύμα. Για κάθε 1.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνδέουμε στο σύστημα δεν εισάγουμε φυσικό αέριο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή αν τα 3 χρόνια που επί ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ ήταν λιγότερο από 500 MW, είχαν γίνει αυτά που γίνονται τώρα, σήμερα θα είχαμε πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας και θα ήμασταν και πολύ λιγότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Χαρακτήρισε ως χρυσή ευκαιρία τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας να καθιερωθεί ως η βασική πύλη Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τα έργα πλωτών σταθμών LNG που έχουν δρομολογηθεί στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο.

Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό σχέδιο για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την πορεία του προγράμματος «Εξοικονομώ» για το οποίο τόνισε ότι ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 85.000 σημειώνοντας ρεκόρ. Αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» από το οποίο θα επωφεληθούν έως και 350 χιλιάδες οικογένειες με επιδότηση από 35% έως 50% για την αντικατάσταση παλιών, ενεργοβόρων συσκευών με νέες.

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή