Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας: «Νερό: Πολύτιμο αγαθό και πηγή ζωής»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη σημασία της ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων και του πόσιμου νερού:

«Η σωστή διαχείριση και προστασία του πολύτιμου αγαθού του νερού που αποτελεί πηγή ζωής, αποτελεί θεμελιώδη αρχή που διέπει τη στρατηγική της Κυβέρνησής μας για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη κοινωνία και οικονομία.

Ιδιαίτερα εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μία από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις νερού ανά κάτοικο μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ιδιαίτερες ξηροθερμικές συνθήκες που αναπτύσσονται στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού και η ορθή αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας είναι βασικές προτεραιότητες».

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δρομολογήσει στοχευμένα έργα για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και την επαναχρησιμοποίηση του νερού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:

– Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης με τηλεμετρία.

– Δράσεις εξοικονόμησης νερού στα νοικοκυριά.

– Υλοποίηση υποδομών διαχείρισης λυμάτων σε οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση.

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη διαχείριση και βελτίωση των υδάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιούνται έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 715 εκατ. ευρώ, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Σημαντικές παρεμβάσεις για την ορθή διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων προβλέπονται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Κυκλική Οικονομία2021-2025 που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι η ορθολογική χρήση και αξιοποίηση του νερού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μετάβασης σε μία βιώσιμη οικονομία

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή