Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας: Προτεραιότητά μας η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας

Στόχος η μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο

Ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Πρώτος μίλησε ο Τρικαλινός Υπουργός για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα από την αρχή της ενεργειακής κρίσης με πάνω από 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια επεσήμανε, ότι ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχει αποφέρει μέχρι τώρα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήθουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς των πολιτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τον Τρικαλινό Υπουργό, από την αρχή της ενεργειακής κρίσης η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την εξοικονόμηση ενέργειας με στόχο την επίτευξη της ενεργειακής επάρκειας, την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

«Το Δημόσιο πρέπει να αποτελέσει το θετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία και να πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης» ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, προωθούνται μέτρα για μείωση της κατανάλωσης στον δημόσιο τομέα κατά 10% το επόμενο έτος και μεσοπρόθεσμα κατά 30% μέχρι το 2030.

Δημιουργείται ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Τέλος, θεσπίζονται κίνητρα αλλά και αντικίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται για τα κτίρια του δημοσίου ο άμεσος ορισμός ενεργειακού υπευθύνου ο οποίος θα έχει μια σειρά από υποχρεώσεις βάσει της νομοθεσίας με σκοπό τον ενεργειακό έλεγχο και την παρακολούθηση της λειτουργίας του συνόλου των δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην παρουσίαση της προσπάθειας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Προτεραιότητά μας παραμένει η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, στηρίζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αλλά και τον πληθωρισμό. Στην προσπάθειά μας αυτή, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα από τα κύρια εργαλεία μας, καθώς προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την καθημερινότητά μας και μειώνει το ενεργειακό κόστος. Μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, η συνεργασία είναι το βασικότερο εχέγγυο για την επιτυχία της εθνικής αυτής προσπάθειας ώστε η Ελλάδα να βγει ποιο δυνατή και από αυτή την παγκόσμια κρίση χωρίς να μείνει κανένας πίσω».

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή