Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κώστας Σκρέκας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Βαδίζουμε σε έναν αδιέξοδο δρόμο για τη διαχείριση νερού

Η χώρα μας σήμερα βαδίζει σε ένα δρόμο που είναι αδιέξοδος, χωρίς ελπίδα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το Σάββατο στην Ημερίδα «Ελλειμματικό Νερό στην Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές», που διοργάνωσε στη Λάρισα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται όχι μόνο στα στοιχεία, αλλά κυρίως στην τάση η οποία δείχνει την επιδείνωση της κατάστασης που έχει οδηγήσει το μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζεται στην ελληνική γεωργία.

Ενδεικτικά, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία η σχέση χρήσης υπόγειων – επιφανειακών υδάτων επιδεινώθηκε περαιτέρω, ενώ, ακόμα και εντός της κρίσης, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία αυξήθηκε η κατανάλωση νερού.

Αυτό που καθιστά επείγουσα την ανάγκη λήψης μέτρων στη χώρα μας είναι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είπε ο κ. Σκρέκας, καθώς οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας σε συνδυασμό με τις λιγότερες βροχοπτώσεις αποτελούν καταστροφικό κίνδυνο για τον ελληνικό αγροτικό τομέα, όπου αξιοποιείται ένα πολύ χαμηλό ποσοστό των επιφανειακών υδάτων.

Η λύση αυτών των προβλημάτων, ανέφερε ο Υφυπουργός, περνά μέσα από την κατασκευή υποδομών όπως είναι οι λιμνοδεξαμενές, οι ταμιευτήρες και τα μικρά φράγματα για τη συλλογή των επιφανειακών υδάτων και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με έξυπνα, κλειστά αρδευτικά δίκτυα.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την ορθολογική διαχείριση του νερού και έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροτικών Περιβαλλοντικών Υποδομών (ΕΣΑΑΥ). Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάγκη για τη μερική μεταφορά πλημμυρικών νερών από τον Αχελώο ποταμό στον Θεσσαλικό κάμπο, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να περιορισθεί το υδατικό έλλειμμα που απειλεί με απερήμωση 2 εκατομμύρια στρέμματα στη Θεσσαλική Γη.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή