Κώστας Σκρέκας: «Στον αέρα» η κυκλοφορία δεκάδων Ελληνικών προϊόντων από την Μακεδονία

Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή, ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ν.Δ, Βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας μαζί με 31 Βουλευτές του κόμματος και αναφέρει ότι «η προστασία δεκάδων Ελληνικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας βρίσκεται στον ΄΄αέρα΄΄ λόγω της επιζήμιας ΄΄συμφωνίας των Πρεσπών΄΄.

Ο κ. Σκρέκας υπογραμμίζει ότι «τα μειονεκτήματα της συμφωνίας δεν εξαντλούνται στην παραχώρηση του ονόματος και στην ντροπιαστική αναγνώριση Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας στα Σκόπια. Παράλληλα δυστυχώς, η συμφωνία δημιουργεί πολλαπλές και κεφαλαιώδεις εστίες προστριβών με την γείτονα χώρα. Επιπλέον, προκύπτουν σοβαρότατα προβλήματα σε σχέση με την χρήση εμπορικών επωνυμιών, σημάτων και ονομασιών προϊόντων από τον τόπο προελεύσεως, με βάση δηλαδή τον τοπικό προσδιορισμό ΄΄Μακεδονικός΄΄.

Ειδικότερα, μια πλειάδα αγροτικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης της Μακεδονίας, όπως τα μακεδονικά κρασιά ΠΓΕ, ο μακεδονικός χαλβάς, οι πιπεριές Φλωρίνης κ.α. βρίσκονται στον ΄΄αέρα΄΄ σε σχέση με τα προϊόντα, που παράγονται στην ΠΓΔΜ».

Αναλυτικά, ο κ. Σκρέκας αναφέρει ότι «στο άρθρο 1 (3) (θ) του τελικού κειμένου της συμφωνίας δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα της γείτονος θα μετονομαστούν σε προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας. Ακόμη και στην περίπτωσης της μετονομασία τους, το πρόβλημα δεν επιλύεται.

Αντίθετα, ο όρος ΄΄Βόρεια Μακεδονία΄΄ δημιουργεί σύγχυση, παραπλάνηση στο κοινό και συνεπώς εμπορική απώλεια για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι αυτές οι εκκρεμότητες έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα κατάχρηση προστατευόμενων και εμπορικών ονομασιών από τα Σκόπια.

Επιπροσθέτως οδηγεί σε παραπλάνηση των καταναλωτών και υπονομεύει την ασφάλεια των εξαγωγών θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ποιότητα, την καταγωγή και τη σύνθεση των προϊόντων της Μακεδονίας».

Τέλος ο κ. Σκρέκας, ζητά από τους Υπουργούς «να προστατεύσουν και να υπερασπισθούν τα Μακεδονικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό με προϊόντα της ΠΓΔΜ».

Θέτει επίσης ερωτήματα «για τη μη πρόβλεψη πλαισίου προσφυγής, σε περίπτωση διαφωνίας των θιγομένων με τις αποφάσεις της Μικτής Επιτροπής του άρθρου 1 (3) (θ)», καταλήγοντας ότι, «μετά την επικύρωσης της συμφωνίας τα προϊόντα μιας αναγνωρισμένης πλέον κρατικής οντότητας θα συναγωνίζονται από θέση ισχύος τα προϊόντα της Ελληνικής Περιφέρειας της Μακεδονίας».Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή