Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

«Κρας τεστ» για τους φόρους – Ποιες αλλαγές υπόσχονται στη φορολογία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα η φορολογία

Με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στη μεσαία τάξη, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν στην προεκλογική μάχη το ισχυρό όπλο της μείωσης των φόρων. Μια ανάσα πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου τα δύο κόμματα υπόσχονται μείωση των φορολογικών βαρών για την επόμενη τετραετία, που θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μετά τα ισχυρά πλήγματα που έχει δεχθεί από την ακρίβεια.

Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, το κούρεμα των τεκμηρίων διαβίωσης και μειώσεις στους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Πρόκειται για ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων με το δημοσιονομικό κόστος τους να εκτιμάται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα σπάσει μέσα στην τετραετία καθώς τα μέτρα θα υλοποιούνται σταδιακά για να μη θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Ελλάδας να παράγει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρουσιάζει σήμερα το δικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης, έχει δώσει στίγμα των προθέσεων καθώς έχει δεσμευτεί για θέσπιση αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και αύξηση του φόρου στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ και επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές. Ενα crash test στο πεδίο της φορολογίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα εξής:

Αφορολόγητο όριο. Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για πάνω από 700.000 οικογένειες που έχουν παιδιά. Με βάση τις εξαγγελίες, το αφορολόγητο για το άγαμο χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Ετσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ενιαίο αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ και τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους.

Τέλος επιτηδεύματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται σταδιακά και καταργείται οριστικά το 2027. Συγκεκριμένα μειώνεται κατά 20% το 2025, 30% το 2026 και καταργείται στο τέλος της τετραετίας το 2027. Με δεδομένο ότι το τέλος επιτηδεύματος κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Tο τέλος επιτηδεύματος, ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, επιβαρύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 1.000 ευρώ κάθε χρόνο ανεξάρτητααπό το εάν έχουν κέρδη ή ζημιές, ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μίααπόδειξη αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Αγρότες. Για τους αγρότες η ΝΔ δεσμεύεται για οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση του αριθμού των νέων αγροτών κατά 60.000 έως το 2027.

Εισφορές. Στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

Τεκμήρια. Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται κούρεμα των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1ης Ιανουαρίου 2025 μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η παρέμβαση αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται με τεκμαρτό τρόπο, αλλά τα τεκμήρια παρότι χαρακτηρίζονται ευρέως αναχρονιστικά και ξεπερασμένα δεν καταργούνται.

Επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% ενώ δεν υπάρχει η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη κάνει λόγο για αύξηση του φόρου στο 10% από 5% στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ.

Χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η ΝΔ υπόσχεται μείωση 50% (από 0,2% σε 0,1%) του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Εμμεσοι φόροι. Παρότι η μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22% περιλαμβανόταν στο πακέτο δεσμεύσεων της τρέχουσας τετραετίας της ΝΔ, χωρίς να υλοποιηθεί, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέντευξή του (στον Αlpha) ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το παράθυρο των μειώσεων έμμεσων φόρων εφόσον προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λόγο για μείωση ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή ΕΕ (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο), μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Το δημοσιονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους έμμεσους φόρους υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Φοροδιαφυγή. Η ΝΔ υπόσχεται καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών και νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή