Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υπάρχει μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια…

Σε «αναμμένα κάρβουνα» και οι ενδιαφερόμενοι του Νομού Τρικάλων.
 
Με μια ραδιοφωνική του συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης από την Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε σε «αναμμένα κάρβουνα» όλους τους ενδιαφερόμενους να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Εθνικές Εκλογές.

«Ναι, θα υπάρχει μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια. Διότι αυτή είναι η εντολή την οποία έλαβα ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: Να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Οπότε ναι, μπορείτε να περιμένετε. Δεν θα μπω καθόλου σε ονοματολογία.

Και μάλιστα σπεύδω να πω ότι κάποιοι οι οποίοι μπορεί να προεξοφλούν από τώρα ότι έχουν ΄΄κλειδώσει΄΄ μία θέση στο ψηφοδέλτιο, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν, διότι τα ψηφοδέλτια θα ανακοινωθούν στην ώρα τους και αφού έχουν πάρει τα επίσημα όργανα του Κόμματος τις αποφάσεις τους. Αλλά θα υπάρχει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης…

Για τον εκλογικό Νόμο ανέφερε «Θα αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο την επόμενη μέρα, όσον αφορά και τις εθνικές εκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διότι εκτιμώ, φυσικά, ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η απλή αναλογική είναι καταστροφική, είτε μιλάμε για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, είτε μιλάμε για την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα υπάρξει, λοιπόν, πρόταση από εμάς, αλλαγής του εκλογικού νόμου, την επόμενη μέρα. Και θα είναι ένας εκλογικός νόμος, ο οποίος θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα και αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα.

Δεν μιλάμε για μία επιστροφή στο σημερινό σύστημα, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Θα υπάρχει μπόνους, αλλά δε θα είναι ένα μπόνους με την ίδια λογική με αυτό το οποίο δίνεται σήμερα, δηλαδή 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Θα εξειδικεύσουμε την πρότασή μας, όταν έρθει η ώρα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μία πρόταση η οποία θα βρει τη συμφωνία και υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, στην επόμενη Βουλή.

Η δική μας δέσμευση είναι ξεκάθαρη. Ο εκλογικός νόμος της αυτοδιοίκησης, θα αλλάξει ξανά και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα με αυτό που ισχύει σήμερα. Και το λέω αυτό διότι είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι εθνικές εκλογές, θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών εκλογών, και μάλιστα θέλω να επισημάνω το παράδοξο ο αρμόδιος υπουργός να μη θέλει να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο, και να συζητά οι εθνικές εκλογές να γίνονται μαζί με τις αυτοδιοικητικές, κάτι το οποίο θα είναι πρωτοφανές, δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Για τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως «Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο.  Είμαι λοιπόν απολύτως σίγουρος ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές και -σε συνεργασία με τις  δυνάμεις της αυτοδιοίκησης- θα αλλάξουμε το παζλ των εκλογικών νόμων, αλλά θα συζητήσουμε και τα ουσιαστικά προβλήματα, ώστε  να επιτρέψουμε στην αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της καλύτερα, και βέβαια, ειδικά στο δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, να είναι ένας σύμμαχος, ένας αρωγός, στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας».
 
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή