Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα Πότε επί τέλους θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου της κατασκευής του Κέντρου ΑμΕΑ;

Κε Αντιπεριφερειάρχα

Όπως καταλαβαίνετε το ενδιαφέρον μου είναι παρά πολύ μεγάλο για την υλοποίηση του έργου με την επωνυμία ‘’Μικτό κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (με πρόβλεψη διανυκτέρευσης)’’, το οποίο θα κατασκευασθεί στην έκταση που δώρισα εγώ και η γυναίκα μου Γιάννα στο Δήμο Τρικκαίων (11.000,00 τ.μ. περίπου, εντός της οποίας υπάρχει στεγασμένη έκταση 600,00 τ.μ. περίπου στη συνοικία ‘’Καραμαλή’’, επί της οδού Πατουλιάς),  με σκοπό να στεγάσει όλα τα παιδιά (ΑμΕΑ) του νομού Τρικάλων.

Επειδή λοιπόν διακρίνω μεγάλες καθυστερήσεις, μέχρι ‘’απροθυμίας’’ κατασκευής, παρά το ότι οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες πριν από ένα περίπου χρόνο, όπως και η δημοπράτηση και η κατακύρωση του διαγωνισμού, καθώς και η σχετική πίστωση για την κατασκευή του έργου από 3.000.000 Ευρώ, που εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, διερωτώμαι τί μπορεί να συμβαίνει και καθυστερεί η θεμελίωση του έργου και η έναρξη των εργασιών;

Κάνοντας μια αναδρομή του όλου θέματος, θα αναφερθώ στα γεγονότα κατά τη χρονολογική τους σειρά.

Περί τα μέσα λοιπόν Δεκεμβρίου του 2017 εγώ και η Γιάννα επισκεφθήκαμε το σύλλογο ΑμΕΑ ‘’Ελπίδα’’ και ανακοινώσαμε τη πρόθεσή μας αυτή (της δωρεάς δηλαδή) στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Δ.Σ. του συλλόγου δραστηριοποιήθηκε αμέσως, επισκέφθηκε τον κ. Δήμαρχο, στον οποίο γνωστοποίησε την πρόθεσή μας, προκειμένου η Δημοτική αρχή να αναλάβει την  οικονομική επιβάρυνση για την υλοποίηση του έργου. Μετά ταύτα στις 31-1-2018 επισκεφθήκαμε τον κ. Δήμαρχο εγώ ως δωρητής και ο σύλλογος ΑμΕΑ ‘’Ελπίδα’’, παρόντος και του τότε αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Ψύχου και του ανακοινώσαμε την ειλικρινή πρόθεσή μας για την δωρεά του ακινήτου μας.

Από τη στιγμή εκείνη λοιπόν είχαμε την πεποίθηση ότι θα υπήρχε έντονο το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για να κινήσει της διαδικασίες, προκειμένου να μεταβιβασθεί το ακίνητο στην κυριότητα του Δήμου και να ολοκληρωθεί η δωρεά μας. Από τον Γενάρη του 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεά κατά τη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου 2018 (ύστερα από 8 μήνες!!), η δε υπογραφή των συμβολαίων έγινε στις 5 Απριλίου 2019!! και μάλιστα ύστερα από έντονες πιέσεις δικές μας. Εδώ μπορώ να υποθέσω ότι από τη πλευρά του Δήμου υπήρχε μια απροθυμία (;) όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της δωρεάς. Μετά δε την επίσκεψή μας στον κ. Δήμαρχο τον Γενάρη του 2018 που ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας για τη δωρεά, στις 20 Φεβρουαρίου 2018  επισκεφθήκαμε και εσάς κ. Αντιπεριφερειάρχα και κάναμε γνωστή την πρόθεσή μας, προκειμένου εάν υπάρχει η δυνατότητα από την Περιφέρεια να βοηθήσει οικονομικά. Στη συνάντησή μας εκείνη παρόντες ήμασταν εγώ δια του συνηγόρου μου, ο σύλλογος ΑμΕΑ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ψύχος, όπου εσείς μας ανακοινώσατε ευθέως ότι η Περιφέρεια αδυνατεί να αναλάβει το έργο.

Στη συνέχεια βλέποντας την κωλυσιεργία (ή αδιαφορία 😉 της δημοτικής αρχής για την επίσπευση των διαδικασιών της μεταβίβασης της περιουσίας μας στο Δήμο, αναγκάστηκα να στείλω επιστολή προς την κ. Πρωθυπουργό, γνωρίζοντας την ευαισθησία του προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με την οποία (επιστολή μου) ζητούσα να δεχθεί εμένα και το Δ.Σ. του συλλόγου ‘’Ελπίδα’’ προκειμένου να του γνωστοποιήσω το όλο θέμα. Από το πρωθυπουργικό γραφείο με ενημέρωσαν ότι ο κ. πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Τρίκαλα οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να τον συναντήσουμε. Έτσι λοιπόν στις 21 Δεκεμβρίου 2019 που ο πρωθυπουργός ήρθε στα Τρίκαλα μας συνάντησε και μας υποσχέθηκε ότι το θέμα μας θα το δει ο ίδιος προσωπικά. Θέλω δε να σημειώσω εδώ ότι την επομένη που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λάρισα ο κ. Περιφερειάρχης, προς τιμή του, τον πήγε σε όλες της δομές ΑμΕΑ της Λάρισας, κάτι που δεν έγινε από τους δυο ‘’καβαλάρηδες’’ των Τρικάλων (Δήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη) κατά την εδώ επίσκεψή του, ούτε και κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στη πόλη μας που έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2021, γι’ αυτό αναφέρω παραπάνω ότι υπήρχε απροθυμία για την υλοποίηση της δωρεάς μου και την υλοποίηση του έργου, τόσο από τον κ. Δήμαρχο, όσο και από εσάς. Πληροφορήθηκα, ωστόσο, ότι κατά την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους διάφορους συναρμόδιους υπουργούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για το έργο.

Όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα αγωνιούσα για το πού βρίσκεται το θέμα, οπότε στις 19 Μαΐου 2020 πληροφορούμαι από τον τοπικό τύπο ότι ο Δήμος Τρικκαίων ιεραρχώντας τα έργα που αφορούσαν τη Πρόνοια-Κοινωνική Μέριμνα εντάσσει προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ τη δωρεά Δεληλίγκα. Από την ένταξη του έργου από το Δήμο στο παραπάνω πρόγραμμα και για οκτώ μήνες περίπου δεν υπήρξε ‘’ούτε φωνή, ούτε ακρόαση’’, ώσπου τον Ιανουάριο του 2021 πληροφορούμαι πάλι μέσω του τοπικού τύπου ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέγραψε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας το έργο με την επωνυμία ‘’Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στα Τρίκαλα’’, αφού προηγουμένως ο Δήμος είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης του εν λόγω έργου.

Τον Φεβρουάριο του 2021 πληροφορούμαι επίσης από τον τοπικό τύπο ότι το έργο δημοπρατείται από την Περιφέρεια και στις 6 Ιουλίου 2021, ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό, το έργο κατακυρώνεται στην Εργοληπτική επιχείρηση ‘’Κατσιάβας Χρ. – Νάτσης Κων. Ο.Ε.’’ και στις 17 Ιουλίου 2021 γίνεται γνωστό στα ΜΜΕ ότι το έργο προχωρά (!;).

Τον Φεβρουάριο του 2022 το κονδύλιο του προϋπολογισμού της δαπάνης του έργου, ποσού 3.000.000,00 ευρώ, εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περί τα τέλη του μήνα αυτού πανηγυρικά ανακοινώνεται από εσάς κ. αντιπεριφερειάρχα τόσο μέσω του έντυπου τύπου, όσο του ηλεκτρονικού και του ραδιοφωνικού ότι τέλος της άνοιξης θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου!!

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα

Μπήκαμε ήδη στο καλοκαίρι και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ούτε καν η σχετική προεργασία εγκατάστασης της εργοληπτικής εταιρίας. Μήπως κ. Αντιπεριφερειάρχα δεν υπάρχει το σχετικό κονδύλιο για το έτος 2022 για το έργο και κωλυσιεργεί η έναρξη των εργασιών και οι δηλώσεις στα ΜΜΕ γίνονται για να μας ρίξετε ‘’στάχτη στα μάτια’’ ότι όλα βαίνουν καλώς;

Πέστε μας λοιπόν εν πάσει ειλικρινεία και δεσμευθείτε πότε επί τέλους θα ξεκινήσουν οι εργασίες; Περιμένω μια υπεύθυνη έγγραφη απάντηση.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ ΕΛΠΙΔΑ 21-12-2019   

 

Με το προεδρείο του Συλλόγου  ΑΜΕΑ  ΕΛΠΙΔΑ

Στο χώρο που θα δημιουργηθεί η Δομή ΑΜΕΑ

Δεκέμβριος   2017

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

Πρώην Αντιδήμαρχος και Αντινομάρχης Τρικάλων     

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή