Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Δεν φταίει η βροχή

Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, δεν φταίει ή βροχή, αλλά η αντιλαική πολιτική κυβέρνησης, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμων.
 
Πριν λίγο καιρό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, δήλωνε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι η Θεσσαλία είναι θωρακισμένη από τις πλημμύρες και τις καταστροφές.

Όμως οι τελευταίες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, σε άλλους δρόμους και υποδομές, μέσα σε οικισμούς και ευρύτερες περιοχές των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας, απέδειξαν το αντίθετο.
Ότι τόσο στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας (Νότιο Πήλιο, Ζαγορά, Αγριά, Λεχώνεια, Γατζέα, Πορταριά), και της Λάρισας (Αγιόκαμπος, Βελίκα, Παραλιακοί οικισμοί Δήμου Τεμπών), όσο και γενικότερα στην Θεσσαλία, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα και ακαθάριστα ρέματα, με ευθύνη της Περιφέρειας, των Δήμων, και φυσικά της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Για τις πλημμύρες και τις καταστροφές, δεν φταίει ο κακός καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο κάθε φορά που βρέχει να πνίγονται ολόκληροι οικισμοί και περιοχές, να προκαλούνται μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, αλλά και στο οδικό δίκτυο και άλλες υποδομές.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σήμερα η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα των καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης.
Τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουν οι κάτοικοι, τόσο σ’ αυτές τις περιοχές που έχουν πληγεί, όσο και σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν να αποδίδονται στον όγκο της βροχής κάθε φορά, αλλά στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και στην απουσία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμους, σχεδίου οικιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αυτά είναι τα αποτελέσµατα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που εκμεταλλεύεται τα πάντα, από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μέχρι το περιβάλλον, για την αποκόμιση του κέρδους.
Χρόνια τώρα, η Περιφερειακή Αρχή, οι Δημοτικές Αρχές και οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οι περιοχές που παρουσιάζονται τα πλημμυρικά προβλήματα, σε κάθε νομό της Θεσσαλίας είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά οι πιστώσεις που διατίθενται για την αντιπλημμυρικά έργα και προστασία, είναι ελάχιστες.
Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δημοτικές Αρχές, κυβερνήσεις και Ε.Ε, δαπανούν πολλά εκατομμύρια ευρώ για τα έργα της λεγόμενης «βιώσιμης αστικής ανάπλασης», για έργα «βιτρίνας» πίσω από τα οποία κρύβονται μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως και για τη «διαχείριση της ακραίας φτώχειας», με ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, κ.ά. Την ίδια στιγμή, δεκάδες επικίνδυνα υδατορέματα, σε όλη τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην ανατολική παράλια ζώνη (Μαγνησίας, Λάρισας), που διαπερνούν δεκάδες οικισμούς, ακόμα και την πόλη του Βόλου, μένουν χωρίς επικαιροποιημένα ή και καθόλου έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ακαθάριστα, μπαζωμένα, με σκουπίδια, με απεριποίητη βλάστηση, μια κατάσταση που οδηγεί σε καταστροφές και εγκυμονεί στο μέλλον ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Τα απαραίτητα αυτά τα έργα θα έδιναν διέξοδο και σε χιλιάδες οικοδόμους και αυτοαπασχολούμενους, που μαστίζονται από την ανεργία. Όμως αυτά, για τη δική τους πολιτική, δεν είναι έργα ανάπτυξης, δεν έχουν μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμα»». Γι’ αυτά δεν συζήτησαν στο αναπτυξιακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν πριν λίγο καιρό Κυβέρνηση και Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν προβλέπονται στα μνημόνιά τους και στα «προαπαιτούμενα». Είναι ζημιά για τα «πλεονάσματά» τους. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την συμπαράστασή της σε όσους ανθρώπους έπαθαν ζημιές στα σπίτια, στα καταστήματα, χωράφια και σε αυτοκίνητα και συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες, από τις πλημμύρες στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων τόσο στις παραλιακές ζώνες των Νομών Μαγνησίας και Λάρισας, αλλά και σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.

Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα σε καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις των ορεινών όγκων της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.

Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές στο οδικό δίκτυο (Πήλιο, παράλια Μαγνησίας και Λάρισας) και να γίνουν έργα αντιστήριξης σε επικίνδυνα σημεία του, που σημειώνονται ή μπορεί να σημειωθούν κατολισθήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους. Όχι άλλος χρόνος χαμένος. ΤΩΡΑ λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.
 

trikalanews
Author: trikalanews

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή