Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λαϊκή Ενότητα: «Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος»

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ‘Έλληνας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, μετά από μακροχρόνια μάχη με την ασθένεια, που κατέστη άνιση παρότι την αντιμετώπισε με μεγάλη γενναιότητα.

Υπήρξε ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης  της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Άρχισε να συνθέτει από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 τραγούδια, τα οποία παρουσιάζει στις μπουάτ τις εποχής, αλλά ο πρώτος μεγάλος δίσκος «Πολιτικά Τραγούδια» κυκλοφόρησε μετά την πτώση της χούντας.

Βαθιά πολιτικοποιημένος με έντονη κοινωνική και ριζοσπαστική πολιτική παρουσία εξέφραζε τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του μέσα από το έργο του.

Το 1970 μελοποίησε στοίχους του ΝαζίμΧικμέτ, υπήρξε ο αγαπημένος του, το τραγούδι «Εχθρός» συμπεριελήφθη στο δίσκο τροπάρια για φονιάδες που εκδόθηκε το 1977.

Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας μεγάλους ποιητές όπως  Γ.  Ρίτσο, Β.Μαγιακόφσκι, ΜπέρτολτΜπρέχτ, Μ. Ελευθερίου, αλλά και άλλους αργότερα όπως Άλκη Αλκαίο,Κ. Τριπολίτη, Φρ.Βιγιόν, Κ. Καβάφη, με αποκορύφωμα του έργου του την μελοποίηση ποιημάτων του Ν.Καββαδία.

Ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής. Είχε γράψει όπερες (ΕΛΕΝΗ) , συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, για το θέατρο και τον κινηματογράφο  και το έργο του είχε τύχει μεγάλης αναγνώρισης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Υπήρξε από τους στυλοβάτες της πολιτιστικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών στη Χώρα μας με μεγάλη προσφορά σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε. Με το έργο του και τη στάση του ενέπνευσε τις νεότερες γενιές και χάραξε νέους δρόμους στη τέχνη. Έδειξε το θάρρος τον ανθρωπισμό  και τον ριζοσπαστισμό του ακόμα και στο τελευταίο του μήνυμα που ήταν στίχοι του αγαπημένου του Ν. Χικμέτ. ( Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μη παραδίνεσαι, αυτό είναι).

Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

 

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή