Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα: Αθωώθηκαν εκπαιδευτικοί για παράβαση καθήκοντος

Την αθώωση πέντε κατηγορουμένων εκπαιδευτικών και υπαλλήλων αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας στη συγκεκριμένη πράξη.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το klarissanet.gr αφορούσε το πληροφοριακό σύστημα ΑΘΗΝΑ και την εκπρόθεσμη δήλωση που φέρεται να υπέβαλαν το 2017 υποψήφιοι διευθυντές  της δευτεροβάθμιας για την τοποθέτηση τους σε σχολικές μονάδες της Λάρισας. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία βρέθηκαν σήμερα στο εδώλιο δύο υπάλληλοι-χειριστές του πληροφοριακού συστήματος οι οποίοι κατηγορούνταν ότι προσέγγισαν τον τότε Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης και την εκπαιδευτικό που διενήργησε την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το συμβάν, ώστε να μην τιμωρηθούν.

Και οι πέντε εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ήταν σήμερα στο δικαστήριο, ωστόσο όπως έγινε γνωστό κατά την ακροαματική διαδικασία, η υπόθεση για τη διαβλητότητα του συστήματος ΑΘΗΝΑ την επίμαχη χρονική περίοδο, έχει αρχειοθετηθεί καθώς  προηγούμενο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση διαβλητότητας από την οποία να ευνοήθηκαν κάποιοι υποψήφιοι.

Στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης  στάθηκε στην αγόρευση της και η εισαγγελέας της έδρας αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «υπήρχε μια δικογραφία στην οποία διερευνήθηκε κατά πόσο το σύστημα ΑΘΗΝΑ έπασχε και κατά πόσο θα μπορούσαν να ευνοηθούν κάποιοι υποψήφιοι έναντι κάποιων άλλων. Το κομμάτι αυτό της ποινικής δικογραφίας κρίθηκε, αρχειοθετήθηκε. Υπάρχει σωρεία  εγγράφων  στη δικογραφία από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε μεν μια αρρυθμία στο σύστημα χωρίς ωστόσο αυτό να αποδεικνύει  ότι υπήρξε παρέμβαση προκειμένου να ευνοηθούν κάποιοι υποψήφιοι».

Η εισαγγελέας πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι το  σύστημα δεν ήταν διαβλητό: » δεν μπορεί να καταλογίζουμε την παράλειψη πειθαρχικών διαδικασιών για κάτι το οποίο έχουμε ήδη κρίνει ότι  λειτούργησε καλώς ή τουλάχιστον λειτούργησε χωρίς ποινικό ενδιαφέρον».  Κλείνοντας τόνισε πως έγιναν όλες οι ενέργειες που απαιτούνταν από τους προϊσταμένους για τη διερεύνηση της αρχικής καταγγελίας και πρόσθεσε πως  δεν προκύπτει προσωπική γνωριμία των δυο υπαλλήλων με τους προϊσταμένους που να δείχνει ότι άσκησαν πιέσεις για να μην επιβληθούν ποινές εναντίον τους. Γι’ αυτούς τους λόγους η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων.

Νωρίτερα, κατέθεσαν και οι πέντε κατηγορούμενοι με τον πρώην διευθυντή της Δευτεροβάθμιας να τονίζει πως αυτή η υπόθεση ανέκυψε για συντεχνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους και πως η έρευνα δεν έδειξε καμία διαβλητότητα του συστήματος. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η υπόθεση ξεκίνησε με μια καταγγελία τον Νοέμβριο του 2017, για την ύπαρξη ενός email στην υπηρεσία που ανέφερε ότι 10 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση στο σύστημα ΑΘΗΝΑ πέρα του επιτρεπτού χρονικού ορίου. Όμως, όπως ανέφεραν  οι κατηγορούμενοι, δεν εντοπίστηκε κανένα τέτοιο email ενώ ούτε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση εντόπισε κάτι τέτοιο.

Εν τέλει το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως και κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορουμένους με τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ακροατήριο να ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή