Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα – Δίκη αντιεξουσιαστων: Την ενοχή δύο εκ των τριών κατηγορουμένων πρότεινε ο Eισαγγελέας

Με την αγόρευση του εισαγγελέα ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας  η σημερινή  δικάσιμος των τριών ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον από το 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε και συνελήφθησαν.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των δύο πρώτων  κατηγορούμενων -ενός 35χρονου και μιας 22χρονης- και την απαλλαγή του τρίτου, με αρκετές διαφοροποιήσεις ωστόσο ως προς τη βαρύτητα των κατηγοριών.
Συγκεκριμένα οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για δύο κακουργήματα, αυτά της τρομοκρατικής πράξης με τη μορφή της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο και της τρομοκρατικής πράξης με τη μορφή του εμπρησμού.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας στάθηκε σε πέντε πράξεις που φέρεται να διέπραξε ο 35χρονος κατηγορούμενος από το 2020 μέχρι το 2022.  Μόνο στη τελευταία χρονολογικά πράξη, αυτή της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού σε εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο του 2022, φέρεται να συμμετείχε ως «τσιλιαδόρος» και η 22χρονη κατηγορούμενη.

Γι’ αυτή την πράξη ο εισαγγελέας πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία από κακούργημα σε πλημμέλημα καθώς ο εμπρησμός και η έκρηξη δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του κακουργήματος αφού δεν αποδείχτηκε ο δυνητικός κίνδυνος για άνθρωπο. Για τις περισσότερες από τις υπόλοιπές πράξεις που φέρεται να διέπραξε ο 35χρονος, ο εισαγγελέας  πρότεινε να μετατραπεί το κακούργημα σε πλημμέλημα.

«Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη»

Πριν την αγόρευση του εισαγγελέα προηγήθηκε η απολογία των τριών κατηγορουμένων με τον πρώτο να ξεκινάει διαβάζοντας ένα κείμενο που είχε συντάξει. Στη «γραπτή» του απολογία, που διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, ο κατηγορούμενος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναλαμβάνει την  «πολιτική ευθύνη» και στη συνέχεια μίλησε για τη δημιουργία της «Αναρχικής Δράσης», την αντιεξουσιαστική ομάδα στην οποία ηγείται.

Κατέθεσε πως η ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 μετά τις εκλογές και την απόφαση συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τόνισε πως «σε όλα αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε για να διαφυλάξουμε την επαναστατική παράταξη». Πρόσθεσε επίσης πως η «Αναρχική Δράση είναι ήταν και θα είναι ότι πολύτιμο κουβαλάω πάνω μου» και πως θα «συνεχίσω να αγωνίζομαι».

Αφού ολοκλήρωσε την απολογία του, ο κατηγορούμενος απατώντας σε ερωτήσεις της έδρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήθελε να τον «βάλει στην φυλακή» και «χρησιμοποίησαν» την δίωξη στην δεύτερη κατηγορούμενη για να τον «σπάσουν». «Η Αντιτρομοκρατική ενέπλεξε και άλλους ανθρώπους και όφειλα να κάνω ένα βήμα παραπάνω» κατέθεσε ο κατηγορούμενος θέλοντας να τονίσει έτσι πως διαφορετικά θα κρατούσε άλλη στάση μετά τη σύλληψη του.

Σε ερώτηση του προέδρου σχετικά με την επίθεση στο εκκλησιαστικό Ίδρυμα το Φεβρουάριο του ’22, ο 35χρονος είπε πως σκοπός κάθε ενέργειας είναι να αναδειχθούν υποθέσεις που διαφορετικά ξεχνιούνται από τα ΜΜΕ και την κοινωνία. Η επίθεση στο ίδρυμα όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας από τον κατηγορούμενο έγινε στη «σκιά» υποθέσεων κακοποίησης παιδιών από ιερείς.  «Έπρεπε να υπάρχει  μια θεσμική σύνδεση» ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Στη συνέχεια κατέθεσε η 22χρονη η οποία επίσης διάβασε ένα κείμενο και αφού ολοκλήρωσε την ανάγνωση της, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της έδρας. Η κατηγορούμενη στο κείμενο της  μεταξύ άλλων ρίχνει ευθύνες στην Αντιτρομοκρατική και στον τρόπο που προχώρησε στη σύλληψη τους.

Τέλος, ο τρίτος κατηγορούμενος που βρέθηκε στο εδώλιο για απλή συνέργεια σε τρομοκρατική πράξη κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών και εκρηκτικών και για την παράνομη κατοχή όπλου (πιστολιού) από κοινού, κατέθεσε πως παραχώρησε το διαμέρισμα του στον πρώτο κατηγορούμενο όταν ο τελευταίος νόσησε με covid και χρειάστηκε να μπει σε καραντίνα.

Τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση με τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται και πως συνελήφθη για να συμπληρωθεί η «τριάδα που απαιτείται για την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Η δίκη διακόπηκε τελικά λόγω συμπλήρωσης ωραρίου και αναμένεται να συνεχιστεί στις 14 Ιουνίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πηγή: Larissanet.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή