Λάρισα: Έλεγχοι για πνευμονική φυματίωση στο κέντρο μεταναστών στο Κουτσόχερο

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε συνεργασία με  την Διοίκηση και το Υγειονομικό προσωπικό της δομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στο Κουτσόχερο  οργανώνει  έλεγχο  των  φιλοξενούμενων  στη δομή,   για αποκλεισμό ενεργού πνευμονικής φυματίωσης.

Η φυματίωση είναι ένα μεταδοτικό νόσημα που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και η μόλυνση  γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τους πνεύμονες με την αναπνοή σταγονιδίων που αποβάλλει ο άρρωστος με το βήχα, τον πταρμό, ή την ομιλία. Η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και τεκμηριώνεται στα κείμενα του Ιπποκράτη. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται δέκα εκατομμύρια ασθενείς με φυματίωση παγκοσμίως και περίπου δύο εκατομμύρια πεθαίνουν. Το 2020 και 2021  η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει πως υπήρξε μείωση των διαγνώσεων της φυματίωσης και αύξηση των θανάτων από αυτή που αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας από την πανδημία. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία  της ενεργού πνευμονικής φυματίωσης αποτρέπει την μετάδοση της νόσου σε άλλα άτομα του κοινωνικού συνόλου με στόχο την σταδιακή μείωση ως  εξάλειψη της.

Στους φιλοξενούμενους θα προηγηθεί δοκιμασία Mantoux και θα ακολουθήσει ακτινολογικός έλεγχος,

Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ελεγχθούν περισσότεροι  από 300 φιλοξενούμενοι στην δομή.©2020 Trikalanews from TNEWSGROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή