Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα: Παρουσία του υπουργού Γ. Γεωργαντά η 113η επέτειος της εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά τιμήθηκε σήμερα Κυριακή η 113η επέτειο της εξέγερσης των Θεσσαλών Αγροτών το 1910 με εκδηλώσεις και επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου, στο Κιλελέρ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το δήμο Κιλελέρ.

Τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή, όπως το ζήτησε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος πριν την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.

Στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε πως: «113 χρόνια μετά θυμίζουμε στη νεολαία τα ποσά οφείλουμε στους εξεγερθέντες». Ειδικότερα επισήμανε τα εξής: «Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ώστε να χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, και συγκεκριμένα προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανασύσταση μνήμης Κάρλας βοήθησε στην αλλαγή μικροκλίματος.

Οι λιμνοδεξαμενές έχουν συμβάλει τα μέγιστα. Διεκδικούμε κι άλλες βέβαια. Δε γίνεται οι αγρότες να αρδρεύουν τα χωράφια με γεωτρήσεις. Απαραίτητη κρίνεται η ανάγκη για μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Να παρθεί πολιτική απόφαση και να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Οι αγρότες χρειάζονται μείωση του κόστους παραγωγή και πιο κερδοφόρα πρόσβαση στις αγορές”. Τέλος ο κ. Νασιακόπουλος συμπλήρωσε πως: «Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη θυσία των αγροτών Κιλελέρ. Να δουλέψει καλύτερα ο καθένας από το πόστο του. Μόνο έτσι θα δικαιωθεί ο αγώνας πεσόντων αγροτών του Κιλελέρ».

«Οι νέοι αγρότες να ενταχθούν σε σχέδιο βελτίωσης και με δεκαετή δέσμευση ώστε οι να κρατηθούν στα χωριά. Τα χωριά μας είναι προκεχωρημένα φυλάκια.» ανέφερε ο Νίκος Παυλονάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, οποίος επεσήμανε την ανάγκη για εκπαίδευση των αγροτών.

«Οι αγρότες μας είναι η ψυχή της κοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό τους και θα είμαστε μετά τις εκλογές του Μαίου» είπε ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ.κ. Χρήστος Κέλλας.

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια και για Αχελώο δεν είδαμε ούτε ένα λιθαράκι. Δώστε πνοή και δύναμη στους συνεταιρισμούς. Στην Ελλάδα παίζουμε με τις σφραγίδες των παλιών και των καινούριων συνεταιρισμών» τόνισε η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Ευαγγελία Λιακούλη απευθυνόμενη στον υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά.

“Δίνουμε ένα όρκο, η πορεία και ο αγώνας για την δημιουργική αλλαγή συνεχίζεται”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. «Οφείλουμε να τηρήσουμε το made in Greece. Δεν είναι λίγα τα προβλήματα των αγροτών στην εποχή των πολυκρίσεων… Βρισκόμαστε σε ένα έργο ημιτελές των 1,5 δις ευρώ.» ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφερόμενος στον Αχελώο. «Να δώσουμε δωρεάν ρεύμα σε όλη την περιοχή του ΤΟΕΒ Πηνειού» κατέληξε στην ομιλία του.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε πως “η κλιματική κρίση είναι παρούσα κι αλλάζει τα δεδομένα”. Ειδικότερα σημείωσε πως: “Η ενέργεια κι η κλιματική κρίση, αλλάζει πραγματικά τα δεδομένα στη διαχείριση του πρωτογενούς τομέα. Ευελπιστούμε όπως η ενέργεια κι η κρίση θα αποκλιμακωθεί αλλά η κλιματική κρίση είναι παρούσα και μας αναγκάζει να προβούμε στις αναγκαίες εκείνες πράξεις που θα κάνουν βιώσιμες τις καλλιέργειες.

Το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη για τους νέους αγρότες προσφέρει 38-40 χιλιάδες ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τον συνεργατισμό. Η διαρροή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στο αρδρευτικό. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη που δεν προχώρησε κι έμεινε στο σχεδιασμό η δυνατότητα προς τους αγρότες να μειώσουν το κόστος ενέργειας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί μικρά φωτοβολταϊκά σε 75.000 αγρότες”.

Χαιρετισμό απηύθηναν επίσης οι: Χρήστος Τσιτσιρίκος – πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Γιώργος Διδάγγελος – αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Ρήγας – εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξανδρος Παπαχατζής – εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Ηρώ Διώτη εκ μέρους του γραμματέα του ΜεΡα25.

Δείτε βίντεο: 

Δείτε φωτογραφίες:

  

 

        

                          

 

           

        

Νικόλας Σελητσιανιώτης / φωτο-βίντεο: onlarissa.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή