Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα: Στο εδώλιο για τρομοκρατικές πράξεις

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας αναμένεται να βρεθούν την προσεχή Τρίτη 4 Απριλίου, τρία μέλη που φέρεται να αποτελούν μέλη της οργάνωσης ”Αναρχική Δράση” για αδικήματα που έχουν να κάνουν με τρομοκρατικές πράξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το 2016 μέχρι το 2022.

Μάλιστα επειδή οι επιθέσεις αυτές είχαν και ως στόχο δικαστική λειτουργό της Θεσσαλονίκης, ο Άρειος Πάγος κατόπιν σχετικού αιτήματος, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η δίκη στο Εφετείο Λάρισας. Η δράση της Οργάνωσης έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό τον Φεβρουάριο του 2022 μετά από μια έκρηξη σε πολιτιστικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης, η οποία οδήγησε στη σύλληψη των κατηγορουμένων.

Γκαζάκια στο ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού

Το ξημέρωμα της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης θα ακουστεί ένας θόρυβος μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού. Άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στην είσοδο του Ιδρύματος στην οδό Μουσών 37 και ενεργοποίησαν τον εμπρηστικό μηχανισμό προκαλώντας φθορές κυρίως στην είσοδο του κτιρίου.

Μετά από λίγη ώρα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας Βορείου Ελλάδος συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου έναν 35χρονο και μια 22χρονη ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα θα συλληφθεί και ένας 35χρονος.

Σε βάρος τους, όπως είχε αναφερθεί τότε σε ανακοίνωση της αστυνομίας, “σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Οργάνωση Αναρχική Δράση», αναφορικά με πράξεις που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον από το 2016, καθώς και για τρομοκρατικές πράξεις: της έκρηξης, από κοινού, με χρήση εκρηκτικών υλών, κατασκευής, προμήθειας και κατοχής, από κοινού, εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, εμπρησμού, κατοχής, κατασκευής και προμήθειας, από κοινού, πιστολιού, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων, οργανώσεων και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, με χρήση εκρηκτικών υλών”.

Οι τρεις συλληφθέντες θα προφυλακιστούν αφού αρχικά ενώπιων της ανακρίτριας ο πρώτος κατηγορούμενος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο ίδρυμα, η κατηγορούμενη αποδέχτηκε τη συμμετοχή της στην πράξη, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Σήμερα, προσωρινά κρατούμενος είναι μόνο ο πρώτος κατηγορούμενος ενώ οι συγκατηγορούμενοί του είναι ελεύθεροι υπό όρους.

Ωστόσο κανείς από τους τρεις  δεν βαρύνεται πλέον με την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων με το κατηγορητήριο παρόλα αυτά να είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Συγκεκριμένα ο πρώτος κατηγορούμενος κατηγορείται  για τρομοκρατική πράξη έκρηξης από πρόθεση, τρομοκρατική πράξη κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών, τρομοκρατική πράξη εμπρησμού από πρόθεση, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου (πιστολιού) από κοινού, απείθεια και  διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες και διχόνοιες.

Οι παραπάνω πράξεις, εκτός από την οπλοκατοχή και τη διέγερση, βαραίνουν και τη δεύτερη κατηγορούμενη ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος βρίσκεται στο εδώλιο μόνο για απλή συνέργεια σε τρομοκρατική πράξη κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών και εκρηκτικών για την παράνομη κατοχή όπλου (πιστολιού) από κοινού.

Η δίκη στη Λάρισα

Και ενώ η υπόθεση θα εκδικάζονταν υπό κανονικές συνθήκες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στις 7 Δεκεμβρίου του 2022 συγκαλείται το Ζ’  ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου σε συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί για την αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, περί κανονισμού αρμοδιότητας δικαστηρίου. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης, θύμα της επίθεσης του πρώτου κατηγορούμενου ήταν μεταξύ άλλων και μια Εφέτης στη Θεσσαλονίκη.

Τον Απρίλιο του 2018 σημειώθηκε έκρηξη στις εισόδους δύο πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη στη μια εκ των οποίων έμενε η συγκεκριμένη δικαστική υπάλληλος. Την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις είχε αναλάβει τότε η “Οργάνωση Αναρχική Δράση”.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ο εγκαλών ή ο ζημιωμένος ή ο κατηγορούμενος είναι δικαστικός λειτουργός από τον βαθμό του παρέδρου σε Πρωτοδικείο ή Εισαγγελία και άνω και υπηρετεί στο αρμόδιο κατά τις διατάξεις των άρθρων 122- 125 ΚΠΔ Δικαστήριο, διατάσσεται η παραπομπή της υποθέσεως σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές Δικαστήριο.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, από τη στιγμή που μια εκ τον παθόντων των πράξεων του 35χρονου είναι η Δικαστική Λειτουργός που υπηρετεί ως Εφέτης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, οι υπηρετούντες στο Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί αδυνατούν να επιληφθούν της εν λόγω υποθέσεως.

“Ως εκ τούτου, κατά παραδοχή αυτής, πρέπει να ορισθεί ως αρμόδιο, προς εκδίκαση της υπόθεσης, ως προς τον 1ο κατηγορούμενο και για λόγους συναφείας και ως προς τους λοιπούς κατηγορουμένους, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, που είναι ισόβαθμο και ομοειδές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης” αναφέρει στην απόφαση του ο Άρειος Πάγος μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε φέτος στις 11 Ιανουαρίου.

“Συναγερμός” στην πόλη

 Η προγραμματισμένη δίκη έχει κινητοποιήσει ήδη άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που την Τρίτη αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους ενώ κόσμος αναμένεται να έρθει στη Λάρισα και από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή σε κεντρικά σημεία της πόλης με αφορμή την επερχόμενη δίκη έχουν γραφτεί ήδη συνθήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της larissanet στο Δικαστικό Μέγαρο αναμένονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή