Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα: Σύναψε σχέση με 80χρονο δικηγόρο και του «έφαγε» 120.000€

Συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως επέβαλλε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε μια 66χρονη γυναίκα για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απάτης σε βάρος ενός 80χρονου τότε συνταξιούχου δικηγόρου ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, με τον οποίο είχε συνάψει σχέση για σύντομο χρονικό διάστημα το 2012.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το larissanet.gr όπως προέκυψε από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η γυναίκα, τότε 56 ετών, είχε γνωρίσει τον ηλικιωμένο τον Μάρτιο του 2012 και μέχρι τον Απρίλιο είχε μαζί του σχέση. Σ’ αυτό το  χρονικό διάστημα η γυναίκα κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του πρώην δικηγόρου, έτσι ώστε να επωφεληθεί οικονομικά.

Όπως ανέφερε η πολιτική αγωγή, η κατηγορούμενη χειραγώγησε τον 80χρονο ώστε να αποσπάσει ένα χρηματικό ποσό μεγαλύτερο των 100 χιλιάδων ευρώ και στη συνέχεια τον παραπλάνησε για να υπογράψει ένα πληρεξούσιο που θα της έδινε δικαίωμα να διαχειρίζεται τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Στην απολογία της σήμερα η κατηγορούμενη τόνισε πως  δεν γνώριζε την οικονομική κατάσταση του 80χρονου, ούτε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας σχετικό με την πνευματική του διαύγεια. Τόνισε ότι δεν είχε ιδέα για το πληρεξούσιο και ότι η ίδια το μόνο που ζήτησε ήταν χρήματα για να πληρώσει τα νοσήλια όταν ο 80χρονος αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική. Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση του δικαστηρίου πως έμενε μαζί του και τον φρόντιζε αφιλοκερδώς γιατί ο 80χρονος την σέβονταν.

Ωστόσο η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο 80χρονος είχε ένα πρόβλημα υγείας που ήταν σε πρώιμο στάδιο, το οποίο όμως πρόβλημα τελικά «επηρέασε την πνευματική του λειτουργία. Αυτό όπως είπε εξηγούσε τις ασυνήθιστα μεγάλες αναλήψεις από την τράπεζα που έκανε ο 80χρονος ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή, έβγαζε χρήματα μόνο για να καλύπτει τις καθημερινές του ανάγκες. «Βρίσκονταν σε μια σύγχυση λόγω της άνοιας η οποία δεν είχε διαγνωστεί μέχρι τότε» τόνισε η εισαγγελέας  και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την πράξη της υπεξαίρεσης «αποδεικνύεται τελικά ότι ο θανών έδινε τα χρήματα αυτά στην κατηγορουμένη μη έχοντας επίγνωση της πράξης αυτής».

Η υπεράσπιση της κατηγορούμενης τόνισε ότι ο 80χρονος έπασχε από ένα τύπο άνοιας, αγγειακή άνοια, η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή, παρά μόνο μετά από εξετάσεις. Ο δικηγόρος της επεσήμανε στο δικαστήριο τις καταθέσεις των υπαλλήλων της τράπεζας στην οποία πραγματοποιούσε ο 80χρονος τις αναλήψεις και οι οποίοι δεν διέγνωσαν κάποιο πρόβλημα αναφορικά με την πνευματική του διαύγεια. Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τύπος άνοιας χαρακτηρίζεται από «σκαμπανεβάσματα» και ότι αν τη στιγμή της ανάληψης δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι έκανε, «σίγουρα» κάποια στιγμή μετέπειτα θα το αντιλαμβανόταν. Επεσήμανε επίσης ότι η συμβολαιογράφος που ετοίμασε το πληρεξούσιο, γνώριζε από παλιά τον 80χρονο και όταν πήγαν στο γραφείο της, δεν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα αναφορικά με την υγεία του.

Τελικά το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως και αποφάσισε την ενοχή της κατηγορουμένης για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης αντικειμένου συνολικής αξίας υπερβαίνουσας το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση και της απάτης με συνολικό περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημιά που υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Το δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή