Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα: Τη σκότωσε και μετά πουλούσε την περιουσία της

Στις Φυλακές Λάρισας αναμένεται να οδηγηθεί ο 67χρονος επιχειρηματίας από τη Μαγνησία, ο οποίος χθες -με οριακή πλειοψηφία- κρίθηκε ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας που του επέβαλε ποινή κάθειρξης 7 ετών. Συγγενικά του πρόσωπα ακούγοντας την ποινή ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ, αντίθετα, συγγενείς της μπαλαρίνας έκαναν λόγο για ηθική δικαίωση.

Ο 67χρονος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με το ΜΟΕ Λάρισας να αποδέχεται πως αυτός είναι ο άνθρωπος που δολοφόνησε την ευκατάστατη μπαλαρίνα, Μαριέτα Κοντούλη, η οποία από τον Οκτώβριο του 2002 και σε ηλικία 70 ετών έχει εξαφανιστεί από την Αμαλιάπολη Αλμυρού.

Χρονικά το πότε εξαφανίστηκε η Μαριέτα Κοντούλη δεν έγινε ποτέ γνωστό, αλλά με δικαστική απόφαση θεωρείται ότι αυτό συνέβη τον Οκτώβριο του 2002, περίοδος που κηρύχθηκε σε αφάνεια. Όπως ορίζεται η εξομοιούμενη με θάνατο νομική κατάσταση ενός προσώπου «επειδή εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο ζωής ή επειδή έλειπε πολύ καιρό χωρίς ειδήσεις». Εξομοιώνεται δηλαδή ο εξαφανισμένος νομικά με πεθαμένο. Εικοσιένα χρόνια μετά, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστός ο τρόπος, το μέσο και ο τόπος που θανατώθηκε η μπαλαρίνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί η σορός της, το ΜΟΕ Λάρισας με τη χθεσινή του απόφαση δέχτηκε πως ο 67χρονος είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τον θάνατο της Μαριέτας Κοντούλη, μια δολοφονία με κίνητρο την περιουσία της μπαλαρίνας, όπως είχε αναφερθεί κατά την ακροαματική διαδικασία. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο 67χρονος, από άλλο δικαστήριο της Λάρισας στο πρόσφατο παρελθόν, κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος για πράξεις που αφορούσαν την εκποίηση μέρους της περιουσίας της μπαλαρίνας. Η οποία, ενώ κρίθηκε σε αφάνεια από το 2002, τα αμέσως επόμενα χρόνια ο κατηγορούμενος την εμφανίζει (με πληρεξουσια) σε πράξεις που αφορούσαν τα περιουσιακά της στοιχεία, πως βρίσκεται δηλαδή εν ζωή (σ.σ. κάπου στο εξωτερικό) έχοντας φύγει από την Αμαλιάπολη, το παραθαλάσσιο χωριό που είναι γνωστό και ως Μιτζέλα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η ετεροθαλής αδελφή της μπαλαρίνας στις 24 Ιουνίου 2003 και στο Α.Τ. Αλμυρού έκανε δήλωση εξαφάνισης της Μαριέτας Κοντούλη, την ίδια ημέρα κατατίθεται πλαστό έγγραφο σε Δασαρχείο της περιοχής, έγγραφο που αφορά την υπόθεση εκποίησης της περιουσίας. Ή για παράδειγμα η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος που κατατέθηκε το 2003 στην Εφορία, όταν η μπαλαρίνα είχε εξαφανιστεί από 2002. Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει και στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της έδρας όταν αναρωτήθηκε «γιατί ενώ το 2002 αμετάκλητα έχει διαπιστωθεί η εξαφάνιση της Κοντούλη, ο κατηγορούμενος προσπαθούσε να την εμφανίσει ως ζώσα;».

Ο 67χρονος κρίθηκε χθες ένοχος κατά πλειοψηφία, καθώς 3 ένορκοι μειοψήφησαν προτείνοντας να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Το ΜΟΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο, ότι συμπεριφέρθηκε καλά για σχετικά μεγάλο διάστημα μετά την πράξη και για τη μη εύλογη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορουμένου, καθώς η υπόθεση τελεσιδίκησε χθες, 21 χρόνια από την εξαφάνιση της μπαλαρίνας.

Έτσι, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών, επίσης κατά πλειοψηφία, καθώς δύο ένορκοι πρότειναν ποινή φυλάκισης 5 ετών, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη Φυλακή. Υπενθυμίζεται πως ο 67χρονος επιχειρηματίας, τον Απρίλιο του 2022, είχε επίσης κατά πλειοψηφία κριθεί ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, που του επέβαλε τότε κάθειρξη 15 ετών, με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για τον λόγο αυτόν παρέμεινε ελεύθερος μέχρι χθες. Σημειώνεται πως η υπόθεση αναδείχθηκε μετά τα όσα κατήγγειλε η ετεροθαλής αδελφή της περί εξαφάνισης για να ακολουθήσει εισαγγελική έρευνα που απέδειξε στη συνέχεια τα όσα αναφέρθηκαν ή δηλώθηκαν σε βάρος της μπαλαρίνας προκειμένου να πειστούν οι διωκτικές αρχές ότι βρίσκεται εν ζωή και πως οικειοθελώς έφυγε από την Αμαλιάπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως εμφάνιζαν την μπαλαρίνα να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, πως έφυγε στο εξωτερικό μισθώνοντας διαμέρισμα στο Λονδίνο, πως νοσηλεύτηκε στην Αθήνα κ.λπ.

Έκτοτε η πολύκροτη υπόθεση για χρόνια βρέθηκε στην επικαιρότητα με αφορμή διαδοχικές δίκες. Οι οποίες μέχρι πρότινος αφορούσαν διαστάσεις του σκέλους της εκποίησης της περιουσίας (απάτη και ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ψευδή κατάθεση κ.λπ.), ενώ χθες με την καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, ο 67χρονος καταδικάστηκε και για τον θάνατο της μπαλαρίνας. Την πρώτη δίκη στα δικαστικά χρονικά της περιοχής όπου κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία χωρίς ποτέ να έχει βρεθεί η σορός του θύματος.

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή