Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λάρισα: «Το σκότωσαν το παιδί μου αποκλείεται να αυτοκτόνησε»

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας «αποφαίνεται ότι η ασκηθείσα ποινική δίωξη της Εισαγγελέα» Πρωτοδικών Λάρισας για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως» σε βάρος του Δημητρίου Σαράντη του Δημητρίου, φερόμενη ως» τελεσθείσα στις» 5-4-2016, στην πόλη Brun am Gebirge της Αυστρίας, θεωρείται ως μη γενομένη» καταλήγει το Βούλευμα 582/2022, «κλείνοντας» έτσι δικαστικά την υπόθεση του θανάτου του 31χρονου Λαρισαίου. Επτά χρόνια μετά από την ημέρα που ο 31χρονος βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του σε χώρο στάθμευσης της αυστριακής πόλης, ο πατέρας του, Δημήτρη Σαράντης ανεβαίνει καθημερινά τον δικό του «Γολγοθά», βασανίζεται από τα αναρίθμητα και αναπάντητα «γιατί» και αρνείται επίμονα την εκδοχή της αυτοκτονίας, επιμένοντας ότι ο γιος του έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Ο θάνατος του 31χρονου μπορεί να έκλεισε δικαστικά, με βάση και το πρόσφατο Βούλευμα, αλλά ο κ. Σαράντης όπως δηλώνει, θα συνεχίσει την προσπάθειά του για να βρει «νέα στοιχεία», εκείνα που θα διαψεύσουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και θα ανοίξουν ξανά τον φάκελο. «Δεν μπορώ να ζήσω έτσι, 7 ολόκληρα χρόνια ταλαιπωρούμαι για να βρω την αλήθεια. Είναι καθαρή δολοφονία και θα το βρω…» δηλώνει στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο κ. Σαράντης. Υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «αποκλείεται το παιδί μου να αυτοκτόνησε. Δεν έπαιρνε χάπια, δεν κάπνιζε, δεν έπινε. Είναι δυνατόν να μην καταλάβω το παιδί μου αν έχει μελαγχολία;» διευκρινίζει, με αφορμή και το γεγονός ότι λίγες ημέρες νωρίτερα τον είχε επισκεφτεί στην Αυστρία.

Ο θάνατος» του Δημήτρη Σαράντη, σύμφωνα και με την επίσημη πλέον εκδοχή, αποδίδεται σε «απαγχονισμό διά βρόχου». Σε μία από τις όχι και τόσο συνηθισμένες περιπτώσεις αυτοχειρίας, καθώς βρέθηκε νεκρός στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, με μια θηλιά στον λαιμό του από τη χειρολαβή (πάνω από την πόρτα του αυτοκινήτου).

ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΤΑΦΗ

Οι αυστριακές Αρχές έκριναν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για υπαιτιότητα τρίτου προσώπου, ωστόσο δεν προχώρησαν σε ιατροδικαστική εξέταση, παρά μόνο σε αυτοψία. Έτσι, παραδίδεται η σορός και τελείται στη Λάρισα η νεκρώσιμος ακολουθία.

Στις 12-7-2016 οι γονείς του Δημήτρη Σαράντη υπέβαλαν έγκληση, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του γιου τους δεν οφείλεται σε αυτοκτονία, αλλά σε εγκληματική ενέργεια, και αιτήθηκαν την εκταφή και τη διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης.

Με την έγκληση κατά παντός υπευθύνου ασκείται και η εισαγγελική δίωξη και η υπόθεση διερευνάται από τις ελληνικές Αρχές. Ουσιαστικό, ωστόσο, εμπόδιο στην έρευνα της επιστημονικής κοινότητας αποτελούν οι αλλοιώσεις της προόδου της σήψης».

Τέσσερις μήνες μετά γίνεται εκταφή, με τους ιατροδικαστές της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας να σημειώνουν πως ο θάνατος του Δημήτρη Σαράντη «επήλθε συνεπεία απαγχονισμού διά βρόχου», ενώ ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας καταλήγει πως ο 31χρονος «αναρτήθηκε με θηλιά στον λαιμό ενώ ήταν ήδη νεκρός».

Η αντιφατική εκδοχή έχει ως αποτέλεσμα να διαταχθεί περαιτέρω ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, με δύο ακόμα ιατροδικαστές στην έκθεσή τους (30.11.2021) να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «υπάρχουν στοιχεία που δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση μιας ασφαλούς εκδοχής για τον θάνατο του Δημητρίου Σαράντη, λόγω των συνθηκών της αυτοψίας αλλά και της νεκροψίας-νεκροτομής μετά το πέρας των επτά μηνών. Δεν διακρίνονται χαρακτηριστικά σημεία που να επιβεβαιώνουν με ασφαλή τρόπο την εκδοχή της αυτοκτονίας και να αποκλείουν εκείνη της ανθρωποκτονίας».

Προκειμένου «να αποσαφηνιστούν» επιστημονικά «κρίσιμα ζητήματα που ανέκυψαν» (σ.σ. περιγράφονται λεπτομερώς» στο Βούλευμα) μετά την εξέταση από την εκταφή, λαμβάνονται νέες διευκρινίσεις, όπως επίσης λαμβάνονται υπόψη και ιατρικές γνωματεύσεις πανεπιστημιακών και πραγματογνωμοσύνες (τοξικολογία εξετάσεις, ιστολογικές εξετάσεις κ.ά.). Από τις οποίες, όπως σημειώνεται στο Βούλευμα «δεν προέκυψε ότι ο θάνατος» του Δημητρίου Σαράντη του Δημητρίου, ο οποίος επισυνέβη στις 5-4-2016 στην πόλη Brun am Gebirge της Αυστρίας, οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια τρίτου προσώπου (ανθρωποκτονία εκ προθέσεως»), αλλά σε αυτοχειρία δι’ απαγχονισμού, σύμφωνα και με όσα εκτίθενται αναλυτικά και αιτιολογημένα στην εισαγγελική πρόταση».

Βούλευμα στο οποίο σημειώνεται επίσης πως «γίνεται, επιπροσθέτου, μνεία, ότι για την ίδια υπόθεση διεξήχθη παράλληλα έρευνα και από τις αρμόδιες Αυστριακές Αρχές (αριθμός δικογραφίας 13 UT 82/16k ins Εισαγγελίας Wiener Neustadt), οι οποίες όμως απέρριψαν την υποβληθείσα αίτηση συνέχισή της ανακριτικής διαδικασίας και ακολούθως η έρευνα περατώθηκε. Ειδικότερα, έγινε δεκτό από το επιληφθέν αυστριακό δικαστήριο ότι δεν διαπιστώθηκαν ανωμαλίες αναφορικά με την αιτία θανάτου του Δημητρίου Σαράντη του Δημητρίου, ο οποίος οφείλεται σε απαγχονισμό».
Έτσι, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας «αποφαίνεται ότι η ασκηθείσα ποινική δίωξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Δημητρίου Σαράντη του Δημητρίου, φερόμενη ως τελεσθείσα στις 5-4-2016, στην πόλη Brun am Gebirge της Αυστρίας θεωρείται ως μη γενομένη».

«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΓΙΑΤΙ…»

Ο Δημήτρης Σαράντης είχε πάει στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Κατά τις Αυστριακές Αρχές, «το μοτίβο για την αυτοκτονία» του 31χρονου Δημήτρη αποδίδεται στην «ανεργία μαζί με τη συσχετιζόμενη άσχημη οικονομική κατάσταση». Η σύζυγός του, όπως αναφέρεται στο Βούλευμα, απολύθηκε μόλις έγινε γνωστή η εγκυμοσύνη της, ενώ στη συνέχεια απολύθηκε και ο 31χρονος «με αποτέλεσμα να απωλέσουν τα μηνιαία έσοδα και τη δυνατότητα διαμονής σε δωμάτιο που τους είχε παραχωρηθεί».
Δύο μήνες αφότου έγινε πατέρας ο 31χρονος την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, πήγε, όπως συνήθιζε, σε παζάρι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από όπου φέρεται να αποστέλλει γραπτά μηνύματα σε οικείους και, δύο μέρες μετά, βρίσκεται νεκρός σε χώρο στάθμευσης αθλητικού κέντρου.

«Γιατί δεν κάλεσαν ιατροδικαστή οι Αυστριακές Αρχές και βασίστηκαν μόνο στην αυτοψία και στις μαρτυρίες» αναρωτιέται ο πατέρας του, Δημ. Σαράντης αμφισβητώντας τα συμπεράσματα των Αυστριακών Αρχών. «Δεν υπήρχε λόγος να αυτοκτονήσει» προσθέτει στην «Ελευθερίας», υπογραμμίζοντας ότι «ήμουν εκεί 20 ημέρες πριν, δεν θα καταλάβαινα αν είχε κάποια μελαγχολία; Αποκλείεται το παιδί μου να αυτοκτόνησε. Δεν έπαιρνε χάπια, δεν κάπνιζε, δεν έπινε. Είναι δυνατόν να μην καταλάβω το παιδί μου, αν έχει μελαγχολία; Είναι πολλά τα γιατί…

Επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την εκδοχή της αυτοκτονίας λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι καθαρή δολοφονία και θα το βρω, δεν μπορώ να «αποδεχτώ» αυτό το Βούλευμα». Πρόσθεσε, επίσης ότι θα επιμείνει στην αναζήτηση νέων στοιχείων που θα «ανοίξουν» ξανά την υπόθεση και καταλήγοντας σημείωσε πως «το τελευταίο μου βήμα θα είναι η απεργία πείνας…».

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή