Λάρισα – Βόλος σε 40 λεπτά

4 May 2022 Λάρισα

Λάρισα -Βόλος έρχονται πιο κοντά  – Υπογράφηκε η σύμβαση ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής  γραμμής

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η  πρώτη Περιφέρεια  στη χώρα που αποκτά  ηλεκτροκίνηση στο σύνολο του θεσσαλικού σιδηρόδρομου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μετά την  υπογραφή της σύμβασης ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Bόλου – Λάρισας, σήμερα στην Αθήνα.  «Ευχαριστώ τον   Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που προέταξε το έργο της πλήρους ηλεκτροκίνησης του θεσσαλικού σιδηροδρόμου. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστο Βίνη για την υλοποίηση του έργου.  Βόλος και Λάρισα  έρχονται πιο κοντά, με ασφάλεια. Τα σιδηροδρομικά έργα είναι κατεξοχήν αναπτυξιακά έργα με διακριτό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, στην ποιότητα ζωής, στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά  και στη δημιουργία θέσεων εργασίας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«Η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης στη σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας-Βόλου και η διασύνδεσή της με το υπόλοιπο ηλεκτροκινούμενο δίκτυο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου, που ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την συνεισφορά του.

Λάρισα – Βόλος σε 40 λεπτά

 Το έργο αναβάθμισης με ETCS LEVEL 1, σηματοδότησης- τηλεδιοίκησης  και εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης μεταμορφώνει την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση τύπου τρόλεϊ, για ταχύτητες μέχρι και 100 χλμ/ώρα. Η διαδρομή μαζί με τις απαιτούμενες στάσεις εκτιμάται ότι θα διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την προαστιακή σύνδεση μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης που θα μπορεί να διεξάγεται σε περίπου 100 λεπτά.   Το έργο χρηματοδοτείται από το  ΕΣΠΑ 2014-2020  και πρόκειται να ολοκληρωθεί  ως έργο-γέφυρα στο πλαίσιο του  ΕΣΠΑ 2021-2027. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά:

  • Στην κατασκευή νέας παραλλαγής μονής Σ.Γ. κανονικού εύρους στο τμήμα από τη Χ.Θ. 49+184 (πριν από την είσοδο του Σ.Σ. Λατομείου) έως τη Χ.Θ. 59+677 (είσοδος Σ.Σ. Βόλου) προς αντικατάσταση της υπάρχουσας μη λειτουργούσας μετρικής γραμμής στο ίδιο τμήμα.
  • Στην πλήρη κατασκευή του Συστήματος Ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνει: την Εναέρια Γραμμή Επαφής τύπου trolley για 25 kV, 50 Hz, τον Υ/Σ ισχύος έλξης Ριζόμυλου, το σύστημα Τηλεδιοίκησης – Τηλε-ελέγχου της ηλεκτροκίνησης (SCADA) και την ένταξή του στο υφιστάμενο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης.
  • Στην κατασκευή σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1, baseline 3.
  • Στην κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών κατά τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής.
  • Στην ανακαίνιση – τακτοποίηση μέρους των γραμμών και αλλαγών στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου και Βελεστίνου.
  • Στην ανακαίνιση κτιρίων στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, Κυψέλης, Αρμενίου, Βελεστίνου, Λατομείου και Βόλου για την κατασκευή τεχνικών δωματίων.
  • Στην κατασκευή νέας στάσης για επιβατική χρήση στη περιοχή της ΒΙΠΕ από τη Χ.Θ. 54+480 έως τη Χ.Θ. 54+600 της νέας παραλλαγής, για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων της ΒΙΠΕ.
  • Στις φυτοτεχνικές εργασίες στη νέα παραλλαγή της ΣΓ από Σ.Σ. Λατομείου έως Σ.Σ. Βόλου.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Στη Βόρεια Πιερία η φετινή 2η «Προσκυνηματική Ποδηλατοδρομία»

Στη Βόρεια Πιερία η φετινή 2η «Προσκυνηματική Ποδηλατοδρομία»

Ο θεσμός της «Προσκυνηματικής Ποδηλατοδρομίας» που ξεκίνησε την περσινή χρονιά από την κοινή οργανωτικά σύμπλευση …
Να καλυφθούν στο 100% τα οργανικά κενά Δασκάλων ΠΕ 70 και να αυξηθούν οι διορισμοί για το 2024

Να καλυφθούν στο 100% τα οργανικά κενά Δασκάλων ΠΕ 70 και να αυξηθούν οι διορισμοί για το 2024

Κάλυψη του 100% των οργανικών κενών των Δασκάλων κατηγορίας ΠΕ 70 και να γίνουν αυξημένοι διορισμοί για το 2024 …
Επέκταση της πλατφόρμας για ηλεκτρονική επίδοση και ανάπτυξη λογισμικού μετάφρασης εγγράφων

Επέκταση της πλατφόρμας για ηλεκτρονική επίδοση και ανάπτυξη λογισμικού μετάφρασης εγγράφων

Συνεργασία Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Ποινικής Διαδικασίας …
Σημαντική ενίσχυση για τα Trikala Basket: Συμφωνία με τον Γιάννη Βαβάτσικο

Σημαντική ενίσχυση για τα Trikala Basket: Συμφωνία με τον Γιάννη Βαβάτσικο

Τα Trikala Basket ανακοίνωσαν με ενθουσιασμό την προσθήκη του 33χρονου διεθνή αθλητή Γιάννη Βαβάτσικου στην ομάδα τους …