Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λεπτομέρειες, Σαλτιμπάγκοι και Διονύσοι φέρνουν το Καρναβάλι, Χριστουγεννιάτικα στα Τρίκαλα!

Οι πανηγυριώτες ταχυδακτυλουργοί και οι συμμορίες, τι σχέση έχουν με τα Χριστούγεννα; Τι είναι Μέτρο και τι Αισθητική;

«Δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες!» Πρωτάκουστο, να απαντά έτσι  ένα γραφείο Τύπου Δήμου, αλλά το ακούσαμε από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου του Δήμου Τρικκαίων, όταν το trikalanews.gr επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, για να μάθει λεπτομέρειες για την αυριανή Χριστουγεννιάτικη … «παρέλαση των σαλτιμπάγκων και των μικρών “Διονύσων”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ των Τρικάλων.

Το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων μας είπε ότι δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο οι λεπτομέρειες, αλλά οι ίδιες οι εκδηλώσεις και η αίσθηση που «βγάζουν»!

Ενδιαφέρει λοιπόν, τον κόσμο, το τζέρτζελο; … για να ρωτήσουμε, λαϊκά. Ενδιαφέρει τον κόσμο, η επιφάνεια, η βαζούρα, η φασαρία, το εύκολο, το πιασιάρικο, αυτό που αν και ανεπίκαιρο,  θα γοητεύσει τις μάζες;  Για αυτό γράφονται έτσι μπερδεμένα τα δελτία Τύπου του Δήμου Τρικκαίων;

•    ‘Όλα στο πόδι… για φτηνό εντυπωσιασμό, στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων;

Με χαρά, ενθουσιασμό και προφανώς με καμάρι και ικανοποίηση μεγάλη του Δήμου Τρικκαίων, γιατί αλλιώς δεν θα ήταν έτσι συνταγμένο και γραμμένο στο δελτίο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων, αναφέρεται – χαρακτηριστικά –  ότι αύριο Κυριακή, προπαραμονή των Χριστουγέννων «οι "Σαλτιμπάγκοι" εμφανίζονται, οι μικροί «Διόνυσοι» μεταμορφώνονται, χορεύουν και τραγουδούν για την αγάπη, την ειρήνη και στέλνουν τις ευχές τους σ’ όλο τον κόσμο. Ξεχύνονται στους δρόμους προκαλώντας το γέλιο, δημιουργώντας παρεξηγήσεις, τραγουδώντας και πειράζοντας τους περαστικούς, δημιουργούν κωμικές καταστάσεις και gangs.

Οπότε… μόνη σας ελπίδα, η συμμετοχή στο χαρμόσυνο πνεύμα των ημερών στα Τρίκαλα, την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων»

•    Βρε παιδιά, οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά και εσείς, έχετε μπερδέψει τα Χριστούγεννα με τις Απόκριες και τις Απόκριες με τις συμμορίες!

Κοινώς, έχετε μπερδέψει τα ποδάρια σας. Αυτό το Αγγλικό gangs, σας μάρανε…

Γιατί δεν το γράφατε στα ελληνικά; Ντρέπεστε ή είναι πιο πιασιάρικο να γραφτεί στα ξένα; Συμμορία δεν σημαίνει;

Τι δουλειά έχουν τα πειράγματα, οι σαλτιμπάγκοι, οι Διόνυσοι και οι συμμορίες, με τα Χριστούγεννα, κύριοι του Δήμου Τρικκαίων και των Εργαστηρίων του Δημοτικού Θεάτρου;

Και μην ακούσουμε ότι στην Τέχνη, δεν χωράνε όρια… χωράει πάνω απ΄ όλα, το Μέτρο και Μέτρο σημαίνει Αισθητική!

Το μόνο που δεν μας είπατε – μάλλον γιατί πρόκειται ίσως για εσάς, για ασήμαντη λεπτομέρεια – είναι, αν οι Διόνυσοι θα κρατάνε τα σύμβολα της γονιμότητας,  του γνωστού αρχαιοελληνικού Θεού του κρασιού και του γλεντιού, που συνηθίζονταν να γιορτάζονταν στην Αρχαία Αθήνα, στα Ανθεστήρια και συνηθίζεται σήμερα να γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, τις Απόκριες!

Να θυμίσουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι η λατρεία του Θεού Διονύσου, σχετίζεται με  λατρευτικές πρακτικές έκστασης, ενίοτε οργιαστικής φρενίτιδας, που απελευθερώνει τα ήθη από τους συμβατικούς όρους της καθημερινότητας και φυσικά, όλα αυτά, αν και απολύτως σεβαστά ως πολιτισμικά ελληνικά στοιχεία που διασώζονται στον εορτασμό των Απόκρεων… δεν έχουν  ουδεμία σχέση με την γέννηση του Ιησού Χριστού.
Ή γιορτάζουμε κάτι άλλο, τα Χριστούγεννα; Ή μήπως πουλάει καλύτερα η πλάκα στα Τρίκαλα, και την χρησιμοποιούμε ως όπλο παντού και πάντα;

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι και οι σαλτιμπάγκοι αφενός δεν έχουν καμία σχέση με τα Χριστούγεννα, αφού πρόκειται για γελωτοποιούς και ακροβάτες, αλλά και κοινώς, στην καθομιλουμένη, πρόκειται, για κατεργάρηδες ή τουλάχιστον, οι σαλτιμπάγκοι έχουν σχέση με εκείνους  που καταπίνουν σπαθιά στα πανηγύρια… όπως έχει γράψει ο Βάρναλης. Κοινώς, πρόκειται, για  πανηγυριώτες, ταχυδακτυλουργούς!

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή