Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων: Άμεση αποφυλάκιση της Ηριάννας

"Και να, τι θέλω τώρα να σας πω
Μες στις Ινδίες, μέσα στην πόλη της Καλκούτας,
φράξαν το δρόμο σ’ έναν άνθρωπο.
Αλυσοδέσαν έναν άνθρωπο `κει που εβάδιζε.
Να το λοιπόν γιατί δεν καταδέχουμαι
να υψώσω το κεφάλι στ’ αστροφώτιστα διαστήματα.
Θα πείτε, τ’ άστρα είναι μακριά
κι η γη μας τόση δα μικρή.

Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα,
εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε".

Nâzım Hikmet

Το σύντομο ιστορικό μιας σκευωρίας…

Μάρτιος 2011: η Αντιτρομοκρατική στοχοποιεί τον ΚΠ λόγω των κοινωνικών του σχέσεων με άτομα ύποπτα (αργότερα κατηγορούμενα) για συμμετοχή στη ΣΠΦ. Κατά την έφοδο στην οικία του συλλαμβάνεται μαζί με την κοπέλα του Ηριάννα Β.Λ. Η τελευταία, αφού δίνει οικειοθελώς δείγμα DΝΑ, αφήνεται ελεύθερη. Ο Κ.Π. κατηγορείται για συμμετοχή στη ΣΠΦ, αλλά αθωώνεται πανηγυρικά στο δικαστήριο (από τον πρώτο βαθμό, ομόφωνα και αμετάκλητα).

Νοέμβριος 2011: κάποιος-κάπου-κάποτε (δεν έχει παρουσιαστεί στο δικαστήριο) «ανακαλύπτει» ένα κουτί με όπλα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Κατά …διαβολική σύμπτωση, μετά από ένα χρόνο, τα εργαστήρια της αστυνομίας «βρίσκουν», πάνω σε ένα αχρησιμοποίητο γεμιστήρα όπλου, δείγμα DNA που ταυτοποιείται μερικώς με αυτό της Ηριάννας.

Γενάρης 2013: Η Ηριάννα συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Μάλιστα σε παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών (για τη μερική άρση των περιοριστικών όρων), αναφέρεται πως «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση ΣΠΦ δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου».

Ιούνιος 2017: η Ηριάννα καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στην ΣΠΦ. Χωρίς μάρτυρες, χωρίς στοιχεία, χωρίς αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού. Μοναδικό «στοιχείο», το (μερικώς ταυτοποιημένο) δείγμα DNA, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «χαμηλής ποσότητας και ποιότητας» από το διορισμένο από την υπεράσπιση πραγματογνώμονας, Γεώργιο Φιτσιάλο. Δείγμα που «τελείωσε» (ναι αυτή ήταν η απάντηση των αρχών!) όταν ζητήθηκε από την υπεράσπιση να της παρασχεθεί για να συντάξει ο πραγματογνώμονας τη δική του έκθεση. Είναι να τρελαίνεσαι!

17 Ιουλίου 2017: έχει οριστεί δικάσιμος, στην οποία θα εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους η Ηριάννα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης. Όπως έχει επισημανθεί η Ηριάννα «έχει όλες τις προϋποθέσεις του άρθρου 497, έχει συγκεκριμένη και γνωστή στις αρχές διαμονή, δεν έχει κριθεί ένοχη για απόδραση κρατουμένου, δεν έχει τελέσει προπαρασκευαστικές της φυγής της ενέργειες, δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για ομοειδή ή μη αδικήματα. Παράλληλα, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας είχαν αποφασίσει περί μη επιβολής προσωρινή κράτησης και δύο συμβούλια εφετών ήραν τους περιοριστικούς όρους προκειμένου η Ηριάννα Β.Λ. να ταξιδέψει στο εξωτερικό».

Η καταπάτηση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος και ελευθερίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα δικαστήρια προχωράει ακάθεκτη!

Μετά τη βίαιη καταστολή κάθε κινητοποίησης του μαζικού κινήματος και την απειλή πολυετούς φυλάκισης του Τάσου Θεοφίλου, αποκαλύφθηκε η καταδίκη σε κάθειρξη 13 χρόνων στην Ηριάννα B., υποψήφια διδάκτορα στο πανεπιστήμιο Αθηνών, για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Το κυνήγι της από τη δικαιοσύνη ξεκίνησε το 2011, όταν συνελήφθη με αυτή την κατηγορία ο σύντροφος της ενώ το 2013 οδηγήθηκε και η ίδια σε δίκη. Όλο αυτό το διάστημα γίνονται διαρκείς προσπάθειες καταδίκης της και από την εισαγγελία αλλά και από τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος δημοσιοποίησε το όνομα της ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης πριν δικαστεί και άσκησε πίεση στους δικαστές να μην αφεθεί ελεύθερη.

Όλες οι κατηγορίες κατέρρευσαν: ο σύντροφος της αθωώθηκε και παρότι έγινε άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο σε βάρος της. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν εμπόδισαν το δικαστήριο να επιβάλλει τη βαρύτερη δυνατή ποινή: 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και άμεση μεταγωγή στις φυλακές της Θήβας. Τα μόνα «στοιχεία» ενοχής που είχε στη διάθεση της η εισαγγελέας ήταν η μερική ταυτοποίηση DNA σε όπλο, την οποία η ίδια η αστυνομία κατάθεσε ότι θεωρεί αμφίβολης ποιότητας και μη έγκυρο στοιχείο, και τη σχέση της με το σύντροφο της, ο οποίος πλέον θεωρείται αθώος από τα ίδια τα δικαστήρια!

Είναι προφανές ότι τα δικαστήρια, λίγες μέρες μετά το χτύπημα στο Λουκά Παπαδήμο, έδρασαν με πολιτικό κριτήριο και καταδίκασαν μία αθώα γυναίκα: Θέλουν την προσωπική εξόντωση της Ηριάννας για να τρομοκρατήσουν κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια, κάθε άνθρωπο που σκέφτεται να σηκώσει κεφάλι μπροστά στη βαρβαρότητα που ζούμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να νιώθει περήφανη, καθώς συνεχίζει το μισοτελειωμένο έργο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και πραγματοποιεί τα όνειρα του ακροδεξιού Νίκου Δένδια.

Να μην τους αφήσουμε να νιώσουν ασφαλείς! Το μαζικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι συλλογικότητες και τα κινήματα αλληλεγγύης, οι φοιτητικοί σύλλογοι και κάθε άνθρωπος που μισεί την αδικία, πρέπει να σταθούμε δίπλα στην Ηριάννα και να απαιτήσουμε την άμεση αποφυλάκιση της!

Να αγωνιστούμε ενάντια στην ποινικοποίηση των φρονημάτων και των κοινωνικών σχέσεων!

Να τσακίσουμε τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και τα όργανα του!

Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού ΤρικάλωνΑφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

©2023 trikalanews.gr from TNT MEDIA GROUP

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή