Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Λιμάνι φιλικό στο περιβάλλον και τους κατοίκους του Πλατανιά και όχι μεγαθήριο για επιχειρηματικά συμφέροντα

Στον γραφικό παραλιακό οικισμό του Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου, που υποφέρει εδώ και χρόνια από τη λειψυδρία για ύδρευση, την απουσία αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, το κακό οδικό δίκτυο, την απουσία ιατρικής κάλυψης από το δημόσιο σύστημα υγείας και άλλα προβλήματα, η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, ανακοίνωσε στις 7/1/2022, ότι προχωρά στην δημοπράτηση και κατασκευή ενός νέου λιμανιού, προϋπολογισμού 6.485.240 ευρώ, παρουσιάζοντάς το ως μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή.

Ωστόσο το λιμάνι που ετοιμάζεται να κατασκευάσει η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας στον Πλατανιά, δεν γίνεται με βάση την προστασία της ασφάλειας του οικισμού και του περιβάλλοντος, όπως πρόβλεπε αρχική μελέτη, αλλά με άλλη μελέτη που τελικά προκρίθηκε, η οποία προβλέπει ένα υπερμεγέθες λιμάνι, που δεν σχετίζεται με τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, αλλά με επιχειρηματικά συμφέροντα και γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Αυτό το υπερμεγέθες λιμάνι, θα δημιουργήσει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, μεγάλη τσιμεντοποίηση – ιδιαίτερα μπροστά στα καταστήματα της παραλίας, αρνητική αλλαγή της φυσιογνωμίας και της γραφικότητας του οικισμού, αλλά και κινδύνους πλημμύρας, αφού εκεί εκβάλει ο χείμαρρος «Χολόρεμα» και μπορεί να επιστρέφουν νερά πίσω και να πλημμυρίζει περισσότερο απ’ ότι σήμερα ο οικισμός του Πλατανιά, αφού παραμένει επί χρόνια χωρίς μια συνολική διευθέτηση, καθαρισμό και εκβάθυνση σε όλο το μήκος του και κόβει στα δυο το χωριό κάθε φορά που βρέχει, όπως αυτές τις ημέρες.

Επιπλέον η συντήρηση και ο καθαρισμός του λιμανιού, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούν να γίνουν από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου με τα οικονομικά και τα τεχνικά μέσα που διαθέτει και έτσι πιθανότατα να βρεθεί σύντομα σε χέρια ιδιώτη με τα γνωστά επακόλουθα (τέλη, κ.λ.π.).

Γι’ αυτούς τους σημαντικούς λόγους, η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, δεν έδωσε θετική ψήφο στο θέμα αυτό, που σημειωτέον δεν ήρθε κανονικά στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 31/12/2021, αλλά 3 ημέρες μετά, σε δια περιφοράς συνεδρίαση και χωρίς τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αμφισβητεί την ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου λιμανιού του Πλατανιά και είχε ταχθεί από παλιότερα υπέρ της επιδιόρθωσης και της μερικής επέκτασης του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα, με κάποια ελαφρά γωνία (με βάση τις τεχνικές προτάσεις), με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας του οικισμού, του περιβάλλοντος, όπως προτείνουν κάτοικοι και φορείς του Πλατανιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί σε εγρήγορση τους κατοίκους του Πλατανιά και της ευρύτερης περιοχής για να αποτραπεί η κατασκευή αυτού του υπερμεγέθους λιμανιού, που μόνο προβλήματα θα φέρει. Να γίνει η βελτίωση του υφιστάμενου λιμανιού με βάση την αρχική μελέτη και τις προτάσεις των κατοίκων, τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία του οικισμού και του περιβάλλοντος.

Για να γίνουν επιτέλους όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας του Πλατανιά, τα έργα για να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας, η ανακατασκευή του απαράδεκτου επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου της περιοχής.

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή