Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lockdown: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Νέο πακέτο στήριξης 3,3 δις. ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λίγο πριν η χώρα μπει σε νέα καραντίνα.

Το πακέτο των 3,3 δις. ευρώ περιλαμβάνει 10 παρεμβάσεις με τα νέα στοιχεία να αφορούν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, την απευθείας πληρωμή του 1/3 των χαμένων ενοικίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτήτων ακίνητων οι οποίοι θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια, την ειδική ενίσχυση των 400 ευρώ για περίπου 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Τα μέτρα για την πανδημία στην Ευρώπη κατά μέσο όρο φτάνουν το 4% του ΑΕΠ, όπως είπε ο υπουργός  ενώ στην Ελλάδα είναι ήδη στο 6% του ΑΕΠ, πρέπει όμως να διατηρούνται και πυρομαχικά, είπε και εξήγησε ότι υπάρχει μαξιλάρι 37,5 δισ. ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

Το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, περιλαμβάνει:

1.      Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται με βάση τη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να μπουν σε αναστολή. Θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Το κόστος υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που βρίσκονται σε αναστολή. Επιπλέον θα καλυφθεί το δώρο Χριστουγέννων. Το πρόσθετο αυτό μέτρο είναι 215 εκατ. ευρώ.

2.      Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η οφειλή θα πληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το κόστος θα είναι 230 εκατ. ευρώ.

3.      Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους -πλέον περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο- μπορούν να ανασταλούν οι δόσεις των ρυθμίσεων οι οποίες μπαίνουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4.      Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Επίσης οι δόσεις θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Κόστος 27 εκατ. ευρώ

5.      Δυνατότητα αναστολής δόσεων ρυθμίσεων δανείων

6.      Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας κατά δύο μήνες. Κόστος 308 εκατ. ευρω.

7.      Εφάπαξ ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Οι δικαιούχοι είναι 130.000 που κατέστησαν άνεργοι και το κόστος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

8.      Όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%. Το ίδιο θα ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και για την φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τις επιχειρήσεις, το ½ της ζημιάς δεν θα είναι επιστροφή φόρου αλλά άμεση οικονομική ενίσχυση. Κόστος 30 εκατ. ευρώ.

9.      Διευρύνεται η λίστα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Δεν θα παίζει ρόλο ο τζίρος και κατ’ ελάχιστον θα λάβουν 2000 ευρώ. Ισχύουν όσα έχουν εξαγγελθεί για επιστροφή του 50%. Το κόστος θα είναι ένα δις. ευρώ για την επιστρέπτα 4 και της 5 στα 700 εκατ. ευρώ/.

10.   Ανακοινώνεται νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

indicator.gr

Trikalanews
Author: Trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή