«Λογισμικό: η Ατμομηχανή του Σύγχρονου Κόσμου» από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

18 Dec 2020 Θεσσαλια

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή μαθητών Λυκείου και εκπαιδευτικών πληροφορικής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12/12/2020 (18:00 – 19:30) η ανοικτή εκπαιδευτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Λογισμικό: η Ατμομηχανή του Σύγχρονου Κόσμου».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 μαθητές Λυκείου και πολλοί εκπαιδευτικοί πληροφορικής Α/θμιας& Β/θμιας εκπαίδευσης. Η εκδήλωση ήταν ανοικτή προς όλους, και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με σύγχρονη, εξ αποστάσεως τηλεδιάσκεψη, στην πλατφόρμα WEBEX του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Εκπαίδευσης στην Επιστήμη της Πληροφορικής / Computer ScienceEducationWeek (6 έως 13 Δεκεμβρίου 2020).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με έδρα τη Λάρισα), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Α/θμιας& Β/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Λάρισας (ΣΕΠΠΔΕΛ) και με την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ).

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δρ. Ιωάννα Λαλιώτου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Ευάγγελος Κανταρτζής, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Α/θμιας& Β/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Λάρισας (ΣΕΠΠΔΕΛ) και ο Δρ. Δημήτριος Κολοκοτρώνης, Πρόεδρος Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ).

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων από τον Δρ. Βασίλη Χ. Γερογιάννη, Καθηγητή και Πρόεδρο του τμήματος. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, που έχει έδρα το campus της Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα. Έγινε αναλυτική αναφορά στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, στα μεταπτυχιακά προγράμματα, στο ερευνητικό έργο του τμήματος, στους κανονισμούς διδακτορικών και μετά-διδακτορικών σπουδών καθώς και στις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του τμήματος, στα επαγγελματικά πεδία της πληροφορικής, των ψηφιακών συστημάτων και των συστημάτων επικοινωνιών.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Γιώργος Κακαρόντζας, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, παρουσίασε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Λογισμικό: η Ατμομηχανή του Σύγχρονου Κόσμου». Στην ομιλία έγινε σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του λογισμικού, παρουσιάστηκαν παραδείγματα του μετασχηματισμού της κοινωνίας που επιφέρει το λογισμικό, και συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που παρέχει αλλά και οι κίνδυνοι που κρύβει το Λογισμικό. Επίσης, παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο εντάσσεται η μελέτη των μεθοδολογιών δημιουργίας λογισμικού, μόνο του ή ως συστατικού ψηφιακών συστημάτων, στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Μετά το πέρας των ομιλιών έλαβε χώρα εκτενής συζήτηση με τους μαθητές και με τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Οι διαφάνειες των παρουσιάσεων της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων:

http://ds.uth.gr/?p=3649

Τα βίντεο των ομιλιών και της συζήτησης είναι διαθέσιμα στο Κανάλι YouTube του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων:

https://www.youtube.com/channel/UCkYsrma70QtzatMK8yGgXFQ

admins
Author: admins

Share:
Έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Αγγελοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η Ευαγγελία Αγγελοπούλου

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας, Ευαγγελίας Νικ. Αγγελοπούλου …
Καμίνι η χώρα το επόμενο τριήμερο

Καμίνι η χώρα το επόμενο τριήμερο

Μικρή Υποχώρηση της Θερμοκρασίας από την Επόμενη Εβδομάδα …
To Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας για μετεγκατάστασή

To Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα των κατοίκων του Βλοχού Καρδίτσας για μετεγκατάστασή

Η μερική ή ολική μετεγκατάσταση είναι θέμα ολοκληρωμένης μελέτης από τα συναρμόδια υπουργεία …