Μαγνησία: Ρίγη συγκίνησης στην αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Παναγία Ξενιά (ΦΩΤΟ+Video)

Πώς ξεκίνησε και πώς καθιερώθηκε η συγκεκριμένη τελετή

Μεγάλη συγκίνηση προκαλεί η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης  του Ιησού που πραγματοποιείται στην Ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάτω Ξενιάς στο Βόλο την Μεγάλη Παρασκευή. Πλήθος πιστών συρρέουν για να  παρακολουθήσουν την  τελετή.

Η Mεγάλη Εβδομάδα  ή Αγία Εβδομάδα είναι αφιερωμένη στα Άγια πάθη του Ιησού Χριστού  με κορύφωση  του Θείου Δράματος την Μεγάλη Παρασκευή όπου παρακολουθούμε  την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης. Ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος. Είναι μέρα  απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη με τον Επιτάφιο θρήνο να  συγκινεί όλους τους χριστιανούς. Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου κάτω Ξενιάς (γυναικείο μοναστήρι) η οποία  βρίσκεται σε μια απείρου φυσικού κάλλους τοποθεσία 16 χιλιομέτρων νότια της επαρχίας του Αλμυρού, στο Βόλο, πραγματοποιείται από το 1965 η αναπαράστασης της Σταύρωσης και η τέλεση της Αποκαθήλωσης την Μεγάλη Παρασκευή.

Πως ξεκίνησε και πως καθιερώθηκε η συγκεκριμένη τελετή

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός Χατζόπουλος ανήγειρε στην κορυφή του λόφου της Όθρυος, 500 μέτρα νότια από το μοναστήρι Κάτω Ξενιάς, που αργότερα ονομάσθηκε Γολγοθάς, τρεις υπερμεγέθεις τσιμεντένιους σταυρούς. Επάνω σε αυτούς τους σταυρούς ανάρτησε ο τότε  Μητροπολίτης τα ζωγραφισμένα σε στέρεα λαμαρίνα σώματα του Ιησού Χριστού και των ληστών. Παράλληλα με τη διαμόρφωση του χώρου καθιέρωσε να τελείται επί τόπου η ακολουθία της Αποκαθήλωσης στις 3.00 μ.μ κάθε Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα δηλαδή που ξεψύχησε ο Ιησούς. Η ακολουθία τελούνταν από τον εκάστοτε Μητροπολίτη σαν ένα είδος αναπαράστασης. Στην τελετή αυτή το σώμα του Χριστού μεταφέρεται σε απόσταση 1 χλμ. σε διαμορφωμένο τάφο-σπηλιά, «μνημείο λελατομημένον» στους πρόποδες του βουνού. Στην πόρτα του μνημείου είναι ζωγραφισμένος ένας άγγελος που πληροφορεί μόνιμα τους επισκέπτες ότι «ουκ έστιν ώδε, αλλά ηγέρθη», τα λόγια δηλαδή που είπε στις μυροφόρες το ξημέρωμα της Κυριακής όταν επισκέφθηκαν τον τάφο του Ιησού. Το 1967 διεκόπη  και αναβίωσε εκ νέου το 1967 από τον Μακαριστό  Μητροπολίτη  Χριστόδουλο  και  αργότερα Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος.

αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης σήμερα

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συρρέουν στη μονή της Παναγίας της Ξενιάς κάθε Μεγάλη Παρασκευή για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης οι πιστοί ακολουθούν την πομπή όπου προπορεύονται οι ιερείς και όλοι μαζί φθάνουν στο λόφο του «Γολγοθά» όπως έχει ονομασθεί. Μέσω ειδικής σκάλας, ο Σταυρός έχει ύψος εφτά μέτρων, πραγματοποιείται η  αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Ιησού και οι ιερείς εναποθέτουν το άψυχο σώμα Του σε ένα λευκό σεντόνι μυρωμένο με  άνθη. Στη συνέχεια η πομπή που έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων συνοδεύει με κατάνυξη τον Επιτάφιο σε έναν παρακείμενο λόφο για να ενταφιασθεί το άψυχο σώμα του Ιησού σε μία λαξευμένη σπηλιά. Σε όλη τη διάρκεια ακούγονται πένθιμα εμβατήρια από τη φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Αλμυρού. Η σπηλιά σφραγίζεται με βουλοκέρι, σύμφωνα με την παράδοση μέχρι την επόμενη ημέρα της Αναστάσεως.

Trikalanews
Author: Trikalanews

Share:
Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη: Ο πράσινος πνεύμονας των Τρικάλων για αναψυχή και άθληση

Το πάρκο του Αη Γιώργη στα Τρίκαλα αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους κατοίκους της πόλης, προσφέροντας …
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κατσαρός

Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, Δημήτριου Ξεν. Κατσαρού …
Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Λαρισαίοι Πρωταθλητές Ρομποτικής Συνάντησαν τον Δήμαρχο Λαρισαίων

Σε μια θερμή συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκο, βρέθηκαν τρεις νεαροί Λαρισαίοι πρωταθλητές Ρομποτικής λίγο πριν αναχωρήσουν για …
Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Θεσσαλία: Εξέλιξη της επιζωοτίας της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών

Οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τις μετακινήσεις των ζώων …