Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μάκης Βορίδης: Δίκαιη τιμωρία η ποινή κάθειρξης έως 10 έτη για τους βασανιστές ζώων

Ομόφωνη αποδοχή της τροπολογίας από το σύνολο των κομμάτων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας που καταβάλλει για τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων και με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας τους, παρουσίασε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στη Βουλή, την τροπολογία που συνέταξε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα με την οποία αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει τον βασανισμό και τη φόνευση ζώων.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία

  • μετατρέπεται η ποινή για τη φόνευση ή τον βασανισμό ζώου σε κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ.
  • αυστηροποιείται η ποινή για όσους κακοποιούν ζώα και οι παραβάτες τιμωρούνται εφεξής με κάθειρξη ενός τουλάχιστον έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 3.600 έως 18.000 ευρώ.
  • δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να αφαιρέσει οριστικά το ζώο συντροφιάς ή άλλο ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη. Ο Εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου μελλοντικά από τον παραβάτη.
  • δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι οριζόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας, να καθορίσει τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει να συμμορφωθεί.
  • αξιοποιούνται τα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή προστίμων αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, «η κοινωνία μας δεν ανέχεται πλέον τις αποτρόπαιες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητά δίκαιη τιμωρία των βασανιστών ζώων» χαρακτηρίζοντας την ποινή κάθειρξης έως 10 έτη που επιβάλλεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία «πρέπουσα, αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία».

Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό αποστέλλεται ένα πολύ ηχηρό και καθαρό μήνυμα: «Ο βασανισμός των ζώων δεν γίνεται ανεκτός στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία».

Η εν λόγω τροπολογία συνιστά την υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Βορίδη για αυστηρότερες ποινές κατά των βασανιστών ζώων, όπως είχε προαναγγείλει προ 20 περίπου ημερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έτυχε θερμής υποδοχής από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής.

Την τροπολογία συνυπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

admins
Author: admins

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή