Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μαρία Αγναντή: Φύλαρχοι, υποτελείς και γυαλιστερά καθρεφτάκια

Γράφει η φιλόλογος Μαρία Αγναντή

Επί σειρά δεκαετιών στη χώρα οι πολιτικοί-φύλαρχοι αφιονίζουν ύπουλα τους οπαδούς-υποτελείς τους με εγκαίνια -καθρεφτάκια. Συνήθης τακτική προεκλογικά και όχι μόνον! Ειδοποιός διαφορά μεταξύ των φυλάρχων είναι ο τρόπος που τα ποδηγετημένα από τους ίδιους ΜΜΕ αναπαράγουν κάθε φορά τις εκάστοτε φανταχτερές χάντρες και τα γυαλιστερά καθρεφτάκια: επί ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα τα «καθρεφτάκια» Ελληνικό Αττικής και Μετρό Θεσσαλονίκης τροφοδοτούσαν τα κοινωνικά δίκτυα των χρηστών με ανεκδοτολογικού περιεχομένου μιμίδια και δηκτικές ατάκες. Επί ΝΔ ο τρόπος «τροφοδοσίας» άλλαξε και είναι οι χρήστες πια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ενθουσιασμένοι και περήφανοι τροφοδοτούν τα δικά τους social media με υλικό φανταχτερών ημιτελών έργων που (στοιχειωμένα προσμένοντας ένα θαύμα) προσφέρονται ως αξιοθέατα και τουριστική ατραξιόν για φωτογράφιση και ξενάγηση των υποτελών τα μουντά φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα.

Έτσι στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας οι κυβερνώντες-φύλαρχοι στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το ζητούμενο που δεν είναι άλλο παρά μόνον η ολοκλήρωση και η χρήση των κοινωφελών έργων, προσφέρει (φεύ!) την ευκαιρία στο κοινό της πρωτεύουσας κ της συμπρωτεύουσας να ξεναγηθεί στα υπό κατασκευήν έργα, προκειμένου να το βρει εξοικειωμένο η επόμενη μέρα στη χρήση τους, ευελπιστώντας ότι θα περατωθεί κάποτε η καθυστερημένη κατασκευή τους. Οι υποτελείς διαισθανόμενοι ότι οι φύλαρχοι νοιάζονται για την ευημερία των υποτελών, δράττονται της μοναδικής ευκαιρίας να συμμετάσχουν ενθουσιασμένοι στην πρόβα εξοικείωσης σκορπώντας το περίσσευμα από τον ποσοτικό χρόνο τους σε αγαπημένες περιοδείες στα εντυπωσιακά ημιτελή έργα! Το πράγμα τείνει προς το γελοιωδέστερον, και ενώ έχουν γίνει αμέτρητα εγκαίνια παρουσία υπουργών κ πρωθυπουργών στο Ελληνικό Αττικής και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, για δεκαετία στο μεν πρώτο δεν έχει κτιστεί απολύτως τίποτα στο δε άλλο παραμένει άγνωστον πότε τα τρένα θα σφυρίξουν.

Τί εγκαινιάζουν, τί δοκιμάζουν και σε τί ξεναγούν οι άριστοι φύλαρχοι τους πρόθυμους πλην αφελείς υποτελείς; Μακέτες, βίντεο, ακινητοποιημένα βαγόνια από τη σχεδιαζόμενη επένδυση, η οποία είναι σαν τον ορίζοντα: όσο την πλησιάζεις τόσο απομακρύνεται. Αλλά έτσι είναι οι υποτελείς, παρακινούνται ξανά και ξανά να περιοδεύσουν στα ανολοκλήρωτα έργα να φωτογραφηθούν και να μετρήσουν στα like την προσωπική αξία τους.

Περισσότερο όμως από projects τα χρονίζοντα μεγάλα έργα στη χώρα είναι ιδέα, μία μετωνυμία της καπιταλιστικής επένδυσης στην καθαρή, την πιο ανόθευτη μορφή της, δηλαδή την ιδεατή. Θα φέρει ανάπτυξη και πολλές δουλειές, διατείνονται οι φύλαρχοι, θα είναι το γυαλιστερό καθρεφτάκι «πράσινο», «έξυπνο», θα έχει ό,τι μπορείς να φανταστείς και ακόμη περισσότερα!
Ελληνικό Αττικής και Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η καπιταλιστική υπόσχεση on steroids, το όπιο του λαού. Ωστόσο καμία επένδυση δε βγαίνει ατσαλάκωτη από την τριβή με την πραγματικότητα.

Πάντα κάτι θα υπολείπεται, κάποιοι θα μένουν ανικανοποίητοι. Για αυτό οι φύλαρχοι όλο προσπαθούν να πείσουν τους υποτελείς ότι τα μεγάλα έργα σε βορρά και νότο δεν πρέπει να φαντάζουν σαν μία ανεκπλήρωτη Χίμαιρα. Οι ιδέες και οι πρόβες βρίσκονται στο απόγειο της επιδραστικότητάς τους, όταν κυρίως μοιάζουν έτοιμες να γίνουν πράξη, αλλά δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί. Να γιατί χρειάζονται οι συνεχείς υπενθυμήσεις από τους φυλάρχους στους υποτελείς: για να συντηρούν την υπόσχεση μιας φανταστικής υπερτέλειας επένδυσης που ολοκληρώνεται (χρόνια τώρα…) από ώρα σε ώρα και θα τους καταπλήξει όλους!

Τα κέρδη μάλιστα θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια, αν αυτό γίνει και κανονική Επιχείρηση. Να συσταθεί δηλαδή στη χώρα μία Σχολή Εγκαινίων, όπου wannabe φύλαρχοι-πολιτευτές και στελέχη θα εκπαιδεύονται στο κόψιμο κορδέλας και στην εκφώνηση δεκάρικων λόγων για την ανάπτυξη και την αειφορία. Κατά τη γνώμη της γράφουσας δε χρειάζονται πολλά πράγματα γι’ αυτό: ένα video wall με τον Άρχοντα των Εγκαινίων, φύλαρχο Κώστα Σημίτη να υποδέχεται τους σπουδαστές (τέκνα των υποτελών) με την ιστορική του δήλωση εν έτει 2004 σε ένα από τα συνηθισμένα ανεκδιήγητα σαρδάμ του «είναι μακέτο τούτο το έργο» και τον φίλεργο ηλιοκαμένο Άδωνι με βιομηχανικό κράνος να τους ξεναγεί στα εικονικά έργα που θα εγκαινιάσουν στο μέλλον. Τροφή για σκέψη…

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή