Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μαρίνα Κοντοτόλη: Στήριξη των γεωπονικών καταστημάτων του Ν. Τρικάλων

Μεγάλο το οικονομικό πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες – Απαιτούνται άμεσα μέτρα

 

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα αιτήματα του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Τρικάλων για άμεση οικονομική στήριξη των καταστηματαρχών γεωργοκτηνοτροφικών εφοδίων για να μη βρεθούν σε οικονομική ασφυξία.

 

Αναφορά προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατατέθηκε σήμερα από τη Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ζητά ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Τρικάλων, ως ένας κλάδος που εξαρτάται άμεσα από το εισόδημα γεωργών και κτηνοτρόφων, εκτός των καταστροφών που έχουν πάθει οι ίδιοι από τις πλημμύρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Τρικάλων, οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel επηρέασε όλα τα επίπεδα ανθρώπινης δραστηριότητας στο Ν. Τρικάλων. Δεδομένου ότι η πρωτογενής παραγωγή έχει υποστεί τεράστιες ζημιές, τα γεωπονικά καταστήματα που περιμένουν να εισπράξουν για τα εφόδια που έχουν προμηθεύσει τους παραγωγούς μετά τη συγκομιδή και την πώληση, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Ευρισκόμενοι, επομένως, προ των πυλών της χρεοκοπίας, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης, όπως αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων, παροχή ευνοϊκών δανείων, έκπτωση σε ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και  επίσπευση των πληρωμών αποζημίωσης της κρατικής αρωγής.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:

1.      τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

2.      Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

3.      τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Στήριξη των γεωπονικών καταστημάτων του Ν. Τρικάλων που πλήττονται οικονομικά από τις καταστροφικές πλημμύρες με άμεσα μέτρα, ζητά ο Σύλλογός τους».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της το από 26/9/2023 Υπόμνημα του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Τρικάλων, το καταθέτει ως Αναφορά, προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να απαντήσουν στα αιτήματα που θέτουν οι επαγγελματίες γεωπόνοι, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν ως επιχειρήσεις μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στο Υπόμνημά του, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Τρικάλων, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

·         Η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία στις αρχές Σεπτεμβρίου προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προκαλώντας ζημιές σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

·         Εκτός από τις ατομικές κατά περίπτωση ζημιές, η άμεση εργασιακή και οικονομική μας εξάρτηση από τους παραγωγούς-αγρότες και κτηνοτρόφους- θίγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού σχεδόν στο σύνολο του νομού η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής είναι ολοκληρωτική.

·         Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών εφοδίων.

·         Για να ορθοποδήσουν τα γεωπονικά καταστήματα,  προτείνουμε (συνοπτικά):

§  Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων

§  Παροχή δανείων με επιδότηση επιτοκίων

§  Έκπτωση στις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές

§  Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις

§  Επίσπευση καταβολής προκαταβολών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2023

Επισυνάπτεται το Υπόμνημα του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Τρικάλων

Η  καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα​

 

Επισυνάπτεται το ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή