Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μάρτιο του 2024 ολοκληρώνονται τα έργα αλλαγής δικτύου ύδρευσης στα Τρίκαλα

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν ο δήμαρχος, ο πρόεδρος και η διευθύντρια της ΔΕΥΑΤ για τα έργα αλλά και τα προβλήματα της επιχείρησης

Με τα έργα της ΔΕΥΑΤ να τρέχουν στο κέντρο και περιφερειακά της πόλης, όπως επίσης σε χωριά και συνοικίες των Τρικάλων, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστυεργίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Άκης Αναστασίου και η διευθύντρια Έφη Καραμάλη, μίλησαν για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της επιχείρησης καθώς και έδωσαν το χρονοδιάγραμμα των έργων που ήδη τρέχουν.

Με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό καθώς και τις συμβάσεις στις οποίες υπόκεινται τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, η διαδικασία (και η όποια ταλαιπωρία τη συνοδεύει μοιραία) αναμένεται να τελειώσει τον Μάρτιο του 2024. Μέχρι στιγμής, το έργο της αντικατάστασης στη δύσκολη περιοχή του κέντρου έχει αγγίξει το 20% ενώ περιφερειακά, το αντίστοιχο έργο βρίσκεται στο 50% της ολοκλήρωσής του.

Όπως κατέγραψε το Trikalanews.gr ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, απαντώντας σε όσους διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην πόλη λόγω των εργασιών, τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που είχε να γίνει 60 χρόνια στα Τρίκαλα, και που αναμένεται να μειώσει την απώλεια υδάτινων πόρων κατά 40%! Αυτό γιατί ειδικά στο κέντρο της πόλης, το δίκτυο έχει χάσει τη μηχανική του αντοχή λόγω παλαιότητας, οι φθορές δε, είναι ακόμη πιο συχνές μετά και τον σεισμό πριν δύο χρόνια στην περιοχή.

Ο Άκης Αναστασίου από την πλευρά του εξέθεσε αναλυτικά τα έργα που έχουν γίνει και την πορεία τους. Όπως ανέφερε επιπρόσθετα του δικτύου ύδρευσης, με τον Βιολογικό στον Πλάτανο και στο Ρίζωμα θα ολοκληρωθεί πλήρως η περιβαλλοντική θωράκιση από τα αστικά λύματα. Το ίδιο συνέβη με τη σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο πολλών οικισμών που μέχρι σήμερα ήταν εκτός, όπως είναι ο Πυργετός, η Σωτήρα, το Ριζαριό και το Κηπάκι. Αντίστοιχα προχωράει και το έργο στην οδό Καρδίτσης όπου γίνονται ταυτόχρονα έργα κι άλλων υπηρεσιών – εκεί αποδίδεται και η όποια καθυστέρηση- ώστε με την ολοκλήρωση του συνόλου να ξεκινήσει και η διαμόρφωσή της.

Βέβαια, από την συνέντευξη Τύπου δεν έλειψαν και οι αναφορές και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΤ το διάστημα αυτό. Με βάση τα όσα είπε ο δήμαρχος, ένα από τα κυριότερα είναι το ενεργειακό κόστος που πλέον απειλεί τα ταμειακά αποθέματα της επιχείρησης. Μάλιστα, το κόστος συνολικά της ενεργειακής κρίσης ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ. Αυτό, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, μπορεί να μην οδηγεί άμεσα σε αυξήσεις, με την ΔΕΥΑΤ να προσπαθεί να  είναι υποστηρικτική απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο, αλλά οδηγεί σε περικοπές των δυνατοτήτων για νέα έργα όπως αυτό που θα διευκόλυνε την καθημερινότητα στο Λογγάκι.

Παράλληλα, το ελεγκτικό συμβούλιο έβαλε φρένο στα σχέδια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου που θα διασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία της ΔΕΥΑΤ και την μείωση του κόστους ενέργειας κρίνοντας μη νομότυπους τους όρους που θέτουν οι τράπεζες προς τον Δήμο για δανεισμό. Όπως ανέφερε σχετικά ο Δημήτρης Παπαστεργίου, η επόμενη λύση είναι είτε να αλλάξουν τα κριτήρια που καθορίζουν τους όρους, είτε να στραφεί προς συνεταιριστικές τράπεζες ο Δήμος Τρικκαίων για τον σκοπό αυτό, είτε η συνεκμετάλλευση με εταιρεία που θα αναλάβει μέσα από σύμπραξη την εγκατάσταση του πάρκου και η οποία θα αναδειχθεί μέσα από διαγωνισμό.

Δείτε επίσης:

Λύθηκε και το θέμα του βιολογικού στον Πλάτανο Τρικάλων

Απαντήσεις εφ’ όλων των έργων της ΔΕΥΑΤ από τον Άκη Αναστασίου

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή