Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με ενδιαφέρον η εκδήλωση για την «Μάχη της Οξύνειας (Μερίτσας) το 1943»

Παρουσιάστηκε και στα Τρίκαλα χθές Τρίτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων (Δημαρχείο – Τρίκαλα), το βιβλίο του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ με τίτλο: «Η Μάχη της Οξύνειας (Μερίτσας) το 1943. Η πρώτη νικηφόρα μάχη της Εθνικής Αντίστασης».

Στην αρχή απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Ομίλου «Ασκληπιός» κ. Γιάννης Σούλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μακρόχρονη φιλία και συνεργασία του με τον κ. Παπαχρήστο, ο εκδότης του βιβλίου κ. Αντώνης Σταμούλης και ο α-ντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λάππας εκ μέρους του Δημάρχου. Διαβά-στηκε δε και χαιρετισμός του βουλευτή κ. Σάκη Παπαδόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος ήταν συμμαθητής του κ. Παπαχρήστου.

Για το βιβλίο μίλησε πρώτος ο κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο και στην σημασία του βιβλίου για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας αλλά και για την προβολή της σημαντικής αυτής μάχης πανελληνίως. Τόνισε επίσης την συνεργασία όλων των ανταρτικών ομάδων που δρούσαν τότε στα Χάσια. Κατόπιν η κ. Ευαγγελία Τσούβα, φιλόλογος, αναφέρθηκε στην συμβολή των γυναικών στην επιτυχία της μάχης, καθώς μικρά κοριτσάκια με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν κρίσιμα μηνύματα.

Εν συνεχεία ο εξ Οξυνείας δάσκαλος κ. Δημήτριος Μυλωνάς διάβασε απόσπασμα από την αφήγηση στο χασιώτικο ιδίωμα του ομήρου των Ιταλών Ηλία Μπέλλου, ενώ η κ. Γεωργία Γκιουρσάνη-Χασιώτη, επίσης εξ Οξυνείας, διάβασε απόσπασμα από την αφήγηση της εντεκάχρονης τότε Βάιας Παπαχρήστου-Φλόκα, η οποία μετέφερε περνώντας μπροστά από Ιταλό σκοπό σημείωμα, που είχε τοποθετήσει μέσα στις πλούσιες κοτσίδες της ο σχεδιαστής της μά-χης Οξυνειώτης ανθυπολοχαγός πυροβολικού Αριστείδης Μπλούτσος. Και οι δύο εντυπωσίασαν για την άψογη αφήγησή τους. Την παράσταση όμως έκλεψε η ίδια η κ. Βάια Παπαχρήστου-Φλόκα, γερόντισσα τώρα και μοναδική επιζώσα από όσους είχαν σχέση με την μάχη της Οξύνειας (Μερίτσας), η οποία αφηγήθηκε το γεγονός καταχειροκροτούμενη.

Στο τέλος ο Συγγραφέας του βιβλίου κ. Ευθύμιος Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην πολύχρονη προσπάθειά του (από το 1989 είχε αρχίσει) να μελετά τα όσα είχαν γραφεί για την Μάχη της Οξύνειας, να καταγράφει τις μαρτυρίες πολλών από αυτούς που είχαν λάβει μέρος στη μάχη ή βίωσαν την όλη κατάσταση, ιδίως μετά την ολοκληρωτική πυρπόληση της Οξύνειας από τους Ιταλούς ως αντίποινα για την πανωλεθρία τους στα στενά της Βελίκας. Ευχαρίστησε όσους τον βοήθησαν στη συγκέντρωση του υλικού και στην συγγραφή του βιβλίου, καθώς και τους διοργανωτές της παρουσίασης του βιβλίου (Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων «Ο Ασκληπιός» και Εκδόσεις Σταμούλη), τον Δήμαρχο Τρικκαίων και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τα μέσα ενημέρωσης και όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Στο τέλος απάντησε στις υποβληθείσες ερωτήσεις.

Την εκδήλωση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Νημάς, τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας, αρκετοί συγγενείς των πρωταγωνιστών της Μάχης (Αρ. Μπλούτσου, Νέστ. Βόκα και Αθ. Μαχιά) και πολλοί συμπολίτες.

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή