Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με τον Υπ. Μετανάστευσης μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συνάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννη Θεοδωράκη, τον Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Αντώνη Χατζηγεωργιάδη, και τον Διοικητή της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο «Κουτσόχερου», Απόστολο Παπαπαρίση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο μετά από πρόσκληση του Υπουργού και αφορούσε τον απολογισμό του διετούς έργου “SALEEM” και τη συμφωνία για συνέχισή του για ένα ακόμα έτος. Το έργο αφορά την επίδραση προγραμμάτων άσκησης σε δείκτες ψυχικής υγείας καθώς και σε φυσιολογικούς δείκτες σε αιτούντες ασύλου στην δομή Κουτσόχερου. Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος καθώς και οι προοπτικές περαιτέρω επέκτασης παρόμοιων δράσεων με την υποστήριξη του Υπουργείου.

Το πρόγραμμα αφορά σε μια συνεργασία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, Ελβετία, με συντονιστές τους Καθηγητές Markus Gerber, Θεοδωράκη Γιάννη και Αντώνη Χατζηγεωργιάδη, συνεργάτη τον Επίκουρο Καθηγητή Ιωάννη Μωρρέ, και κύριους ερευνητές τη Νάντια Φιλίππου και τον Florian Knappe, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Swiss Network for International Studies. Στο μεγάλο αυτό έργο έχουν συμμετάσχει τα τελευταία δυο χρόνια 25 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΤΕΦΑΑ ΠΘ και 16 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας που επισκέφτηκαν κατά περιόδους το ΤΕΦΑΑ ΠΘ στα Τρίκαλα.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν υψηλά ποσοστά ψυχικών διαταραχών μεταξύ των συμμετεχόντων που διαμένουν στην προσφυγική δομή (Μετα-τραυματικό στρες, Κατάθλιψη, Άγχος) και χαμηλή ποιότητα ζωής με τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να παρουσιάζουν μεγαλύτερα προβλήματα από τους άντρες και τους μικρότερους σε ηλικία. Μετά την παρέμβαση διάρκειας δέκα εβδομάδων, οι πρόσφυγες που συμμετείχαν δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα στα προγράμματα άσκησης παρουσίασαν βελτίωση σε δείκτες ψυχικής υγείας καθώς και στην ποιότητα ζωής, και ανέφεραν βελτίωση του ύπνου μείωση συμπτωμάτων πόνου.

Κρίνεται λοιπόν σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων κατά την άφιξη των πληθυσμών στις χώρες υποδοχής γιατί ψυχικές διαταραχές που δεν αντιμετωπίζονται εγκαίρως, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο και επιφέρουν μεγαλύτερο βάρος και κόστος στο σύστημα υγείας. Όπως υποστηρίχτηκε από την έρευνα, η δημιουργία και προσφορά προγραμμάτων άσκησης μπορεί να έχει ευεργετική και θεραπευτική επίδραση στους δείκτες ψυχικής υγείας των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων (αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες).

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή