Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με επιτυχία το 1o Φεστιβάλ Μαθηματικών στο 2ο ΓΕ.Λ. Τρικάλων

Την Πέμπτη 9  Μαΐου πραγματοποιήθηκε  στην πόλη των Τρικάλων  και στους χώρους του 2ου Λυκείου από 9:30 έως 13:00  με  μεγάλη  επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Μαθηματικών.

Το Φεστιβάλ Μαθηματικών διοργανώθηκε από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Τρικάλων , το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών Θεσσαλίας κ. Κων/νο Μπουραζάνα , το Παράρτημα Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας , το Κ.Ε.Σ.Υ και το 2ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Τζίμα  και των εκπαιδευτικών μαθηματικών:  Γεωργίας Πανάγου και Βασίλη Σκυλογιάννη  .

Ο στόχος του φεστιβάλ ήταν οι μαθητές να δουν τα μαθηματικά  '' αλλιώς''.

  •  Να βιώσουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και την ενεργή εμπλοκή τους συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς Μαθηματικών Γρίφων. Η ομαδοσυγκεντρωτική προσπάθεια επίλυσής τους να ενισχύσει τον αλληλοσεβασμό , την ευγενή άμιλλα και την κοινωνικοποίηση τους.
  • Οι καλές πρακτικές διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων από εξειδικευμένους συμβούλους του Κ.Ε.Σ.Υ, να βοηθήσουν τους μαθητές στο δύσκολο και επίπονο   διάστημα εξετάσεων που ακολουθεί .
  • Η αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων και οι οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασκήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τον μαθηματικό και συγγραφέα κ. Θανάση Ξένο, να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
  • Να αναδειχθεί η διαθεματικότητα των Μαθηματικών , τόσο στην Ιατρική , όσο και στον Αθλητισμό με τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες των: κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη  , Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Αθανασίου Τσιόκανο , Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .
  • και τέλος  τα εργαστήρια Μαθηματικών με τη αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών να ''ανοίξουν'' νέους ορίζοντες στους  ''ανήσυχους '' συναδέλφους .

     Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, καθώς από νωρίς το πρωί προσήλθαν στο χώρο του 2ου ΓΕ.Λ. 11 Λύκεια και 14 Γυμνάσια του νομού Τρικάλων, με 195 μαθητές και 50  συνοδούς καθηγητές-μαθηματικούς .

       Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους :

κ.  Κωνσταντίνο Μπουραζάνα , Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Μαθηματικών
κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη , Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
κ. Βασιλική Κάκλα , Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Τρικάλων
κ. Δημήτρη Θεοχάρη , Πρόεδρο του παραρτήματος ΕΜΕ Τρικάλων
κ. Πέτρο Τζίμα , Διευθυντή 2ου Γενικού Λυκείου και
κ. Απόστολο Σπαθή , Προϊστάμενο του ΚΕΣΥ Τρικάλων

     Οι  ενδιαφέρουσες ομιλίες  των : κ. Κ. Γουργουλιάνη  με θέμα  "τα Μαθηματικά στην Ιατρική: Υπολογίζοντας τα μυστικά της ζωής" και κ. Αθ. Τσιόκανο  με θέμα  "Εφαρμογές των Μαθηματικών στον Αθλητισμό" στην πραγματικότητα καθήλωσαν το ακροατήριο των  μαθητών και καθηγητών στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου.

      Ο  κ. Θανάσης Ξένος με την αποσαφήνιση ιδιαζουσών περιπτώσεων και τις οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασκήσεων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών της Γ΄Λυκείου , καθώς και των συναδέλφων μαθηματικών που τον παρακολούθησαν.

     Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθηματικοί τα εργαστήρια για την αξιοποίηση των  νέων τεχνολογιών από τους Κ. Μπουραζάνα ( συντονιστή Μαθηματικών ) και Αρ. Λυμπίκη (επιμορφωτή β΄επιπέδου).

     Ο διαγωνισμός επίλυσης μαθηματικών γρίφων άρεσε πολύ στους μαθητές  που συμμετείχαν με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό. Νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν :          από τα Λύκεια η ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου και από τα Γυμνάσια η  ομάδα του 3ου Γυμνασίου.

    Στο τέλος του φεστιβάλ το παράρτημα ΕΜΕ Τρικάλων απένειμε τιμητικές πλακέτες στους ομιλητές του φεστιβάλ: Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Θανάση Ξένο και Αθανάσιο Τσιόκανο. 
     Ο Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου, κ. Πέτρος Τζίμας, απένειμε τα αριστεία στους μαθητές  των νικητήριων ομάδων του διαγωνισμού επίλυσης μαθηματικών γρίφων, με δώρο στον κάθε μαθητή ένα βιβλίο του συγγραφέα-μαθηματικού Θ. Ξένου.

     Ευελπιστούμε  αυτό το Φεστιβάλ Μαθηματικών να γίνει θεσμός για τη πόλη των Τρικάλων , την πόλη που διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο και τις επιδόσεις των μαθητών της στα Μαθηματικά.

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή