Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η παράσταση «Άρης» στα Τρίκαλα

Για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων.
 
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων η θεατρική παράσταση «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου που διοργάνωσαν η Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, το ΤΣ της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ Τρικάλων. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μπισμπίκη και η ερμηνεία του Τάσου Σωτηράκη. Η παράσταση δόθηκε στο πλαίσιο των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων (18 Οκτώβρη 1944) όταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκδίωξαν τους Γερμανούς ναζί.

Στην ομιλία που έκανε πριν την έναρξη της παράστασης ο Γιώργος Καΐκης από μέρους της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στα εξής:
 
               «Σαν αύριο, 18 Οκτώβρη, συμπληρώνονται 74 χρόνια από τη μέρα που ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) απελευθέρωνε τα Τρίκαλα από τη φασιστική -ναζιστική κατοχή.

      Αυτή η επέτειος ξαναφέρνει στην ιστορική μνήμη το τεράστιο κατόρθωμα της ασίγαστης πάλης με όλες τις μορφές, και βασικά την ένοπλη, κατά της ναζιστικής κατοχής από τους Γερμανούς ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, Ιταλούς και Βούλγαρους, που ήταν έργο των λαϊκών δυνάμεων, με επικεφαλής το ΚΚΕ. Αποτέλεσμα της πολύχρονης πάλης κατά τη διάρκεια της κατοχής του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης, της ΟΠΛΑ, μιας αιματηρής ηρωικής πάλης στην οποία το ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα προσέφερε άξια στελέχη του.

     Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, πέρασαν πολλά δεινά για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα, του ηρωικού παραδείγματος, της ιστορικής συνέχειας, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Με σεβασμό υποκλινόμαστε μπροστά τους.

           Κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος, εντάξαμε τη σημερινή εκδήλωση που γίνεται με αφορμή την επέτειο από την απελευθέρωση των Τρικάλων , για να αναδείξουμε τη συγκλονιστική δράση των κομμουνιστών και κομμουνιστριών στις συνθήκες του πολέμου και της κατοχής. Συνθήκες που χαρακτηρίζονται από τη σκληρότητα της μάχης της επιβίωσης για να μπορέσεις να πεθάνεις γι’ αυτά που πρέπει…
 
Επιλέξαμε για τη σημερινή εκδήλωση να παρουσιάσουμε τη θεατρική παράσταση ΑΡΗΣ, που πραγματεύεται την ηρωική δράση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και τα χωριά των Τρικάλων.

Η ιστορία του Άρη Βελουχιώτη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να ελκύει, να διεγείρει, να συγκινεί. Με τη ζωή και το θάνατό του, υπηρέτησε τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη. ο Άρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος στην λαϊκή συνείδηση με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην γερμανική κατοχή και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα Ο Άρης Βελουχιώτης δεν ήταν μια ιστορική μορφή που απλώς “έτυχε” να έχει μεγάλες οργανωτικές και στρατιωτικές δεξιότητες και επωμίστηκε έτσι τον ρόλο του σαν καπετάνιος του ΕΛΑΣ – ήταν πάνω απ' όλα γέννημα-θρέμμα του ίδιου του λαού και του ΚΚΕ.

Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε πως οι κομμουνιστές, σε αντίθεση με τους αστούς και οπορτουνιστές ιστορικούς και δημοσιολόγους, δεν αντιμετωπίζουν τα ιστορικά γεγονότα ως αποτέλεσμα της δράσης ηγετικών προσωπικοτήτων. Αντίθετα, αντιλαμβανόμενοι την Ιστορία ως «ιστορία ταξικών αγώνων», κρίνουν κάθε προσωπικότητα στο πλαίσιο του ιστορικού περιβάλλοντος που έδρασε, «ζυγίζουν» τη θετική και την αρνητική συνεισφορά της με μέτρο το κατά πόσο ανταποκρίθηκε στη διεκπεραίωση των ιστορικών καθηκόντων της εποχής της. Με αυτά τα κριτήρια το ΚΚΕ αντιμετωπίζει και τον Άρη Βελουχιώτη.

Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ με τις Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2011 και τον Ιούνιο 2018 εξετάζοντας την Ιστορία προχώρησε στην πολιτική και κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη…».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Γ. Καΐκης ανέφερε ότι:

«Η πολιτική συγκυρία μέσα στην οποία γιορτάζεται φέτος η 74η επέτειος της Απελευθέρωσης της χώρας από το ναζιστικό ζυγό μπορεί ίσως να εξηγήσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και άλλοι κρατικοί και αστικοί θεσμοί επιδεικνύουν γι' αυτήν. Προσπαθούν να σκιάσουν τα όσα αντιλαϊκά προωθούν και υλοποιούν μέσα στο κοινοβούλιο, τους ύμνους στην ΕΕ, την αγωνιώδη προσπάθειά τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και εκατοντάδες άλλα, που επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως τον «προτιμώμενο» εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, σαν σημαιοφόρο των ΗΠΑ. Επιβεβαιώνουν την ταξική προσήλωσή τους στην προώθηση των αστικών σχεδιασμών για να μεγαλώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, να θησαυρίζουν σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Χρησιμοποιούν την ιστορία για να ξεπλύνουν και να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους αμαρτίες. Χειρίζονται την ιστορία και τα γεγονότα κατά πως τους βολεύει, για να αποθεώσουν τον αστικό κοινοβουλευτισμό, τον ρεαλισμό της υποταγής, για να σκοτώσουν τον ρεαλισμό των αναγκών και της προοπτικής ανατροπής του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος.
 
Στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, καθώς και των ΗΠΑ με την Κίνα η ελληνική κυβέρνηση παίρνει πρόθυμα μέρος για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης. Οργανώνει στρατιωτικές και οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ, τον σφαγέα του παλαιστινιακού λαού και άλλων λαών της περιοχής, αδυνατίζει συνολικά η δυνατότητα της αμυντικής θωράκισης της χώρας και προστασίας των νησιών μας, δείχνει πρόθυμη να πάρει ακόμα πιο ενεργό μέρος σε στρατιωτικοπολιτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις κατά άλλων λαών της περιοχής, όπως στη Συρία, στο Ιράν, έχει παραδώσει όλες τις στρατιωτικές υποδομές, ναυπηγεία, λιμάνια, ό,τι χρειάζεται για να εδραιωθεί ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή.

Επιχειρεί να εξωραΐσει τη δράση και την παρουσία τους, διαφημίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών μονοπωλίων και χαϊδεύει τα αυτιά για δουλειές σε τμήματα του λαού, από τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ελληνικής ΑΟΖ.

Γι’ αυτό στα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος του ελληνικού λαού είναι όλοι τους συνένοχοι. Γιατί για όλα αυτά κανείς τους δεν μιλάει, όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν και πλειοδοτούν. Μόνο το ΚΚΕ έχει μέτωπο, γιατί μόνο το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία των μονοπωλίων.

            Τώρα να ενταθεί κι άλλο η αντιπολεμική δράση, των συνδικάτων, των φορέων του μαζικού κινήματος. Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα ξεσηκωμού στο λαό και τη νεολαία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο. Στα πλαίσια αυτά οι οργανώσεις του ΚΚΕ και τη ΚΝΕ στις 22 και 23 Οκτώβρη διοργανώνουν πολύμορφες δράσεις στις πόλεις που υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις ή σχεδιάζεται να δημιουργηθούν νέες και μεταξύ αυτών τη Δευτέρα 22/10 στη Λάρισα στις 7 μ.μ. πλατεία Ταχυδρομείου και στις 23/10 στο Βόλο πλατεία Πανεπιστημίου».
 
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
 

admins
Author: admins

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή