Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Με προτεραιότητα στο Παιδί – Παιχνίδι έγινε το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Η μεγαλύτερη υπαίθρια  πολιτιστική εκδήλωση της Ελλάδας, το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα  Σαρακατσαναίων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο – από το 1980 –  το τελευταίο τριήμερο  του Ιουνίου στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, διεξήχθη φέτος, με απόλυτη επιτυχία  από 28 – 30 Ιουνίου.
 
Στο 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, συμμετείχαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα και η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων  Βουλγαρίας. Παρευρέθηκε επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων Σκοπίων, χωρίς να συνοδεύεται από χορευτικό τμήμα.
 
Το Αντάμωμα, κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο σε ένα πρόσωπο, γεγονός ή  επίκαιρο κοινωνικό θέμα. Φέτος ήταν αφιερωμένο στο τετράπτυχο «Παιδί-Παιχνίδι- Παιδεία-Πολιτισμός».
 
Όπως εξήγησε στο trikalanews.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαρακατσαναίων Τρικάλων κ. Στέφανος Μπέης, το θέμα επιλέχθηκε: «γιατί οι οικογένειες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τα παιδιά να παίζουν ηλεκτρονικά, εικονικά παιχνίδια μέσω τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων, τα οποία είναι βίαια, προβάλλουν παραβατικότητα και οδηγούν στην μοναξιά και απομόνωση. Στόχος μας ήταν, η προβολή των παραδοσιακών παιχνιδιών που συμβάλλει στην σωστή διαμόρφωση του ψυχισμού και της προσωπικότητας των παιδιών». 
 
• Οι νέοι κατέκλυσαν το Αντάμωμα – Το 8ο Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, το Τουρνουά ποδοσφαίρου και το Σαρακατσάνικο Καραβάνι
 
Το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου  με το 8ο  Φεστιβάλ Σαρακατσάνικου Τραγουδιού. Ένα  σχετικά νέο  θεσμό  του Ανταμώματος, που σκοπό έχει να δώσει βήμα στους νέους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές ώστε να συνεχιστεί η Σαρακατσάνικη παραδοσιακή μουσική και τραγούδι. 
 
Φέτος, λόγω και του καιρού – δεν έβρεξε καμία από τις 3 μέρες του Ανταμώματος – η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και η παρουσία της νεολαίας ιδιαίτερα αισθητή. 
 
Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε Τουρνουά Ποδοσφαίρου με ομάδες της Ελλάδας και  Βουλγαρίας. Στον τελικό έφτασαν οι ομάδες του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κορδελιού-Ευώσμου (Θεσσαλονίκης) και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, με τον Σύλλογο Κορδελιού-Ευώσμου να κατακτά το κύπελλο. 
 
Το απόγευμα στις 6, έγινε η αναπαράσταση του Σαρακατσάνικου Καραβανιού – σκηνές από την νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων  και την πορεία τους από τα χειμαδιά (ορεινά)  προς τα ξεχειμαδιά (πεδινά) και αντίστροφα. 
 
Αμέσως μετά, άρχισε Σαρακατσάνικο γλέντι για όλο τον κόσμο.
 
• Η κεντρική ομιλία, ο Χορός των Γερόντων, τα χορευτικά τμήματα και ο Τρανός Χορός
 
Την Κυριακή, 3η  και κορυφαία μέρα του 39ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, οι εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί  με προσευχή, Αγιασμό και σύντομους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων  κ. Γιώργο Μουτσιάνα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Σαρακατσαναίων  Βουλγαρίας κ. Χρ. Τάκο  καθώς και επισήμων που παρευρέθηκαν στο Αντάμωμα.
 
Ο κ. Γ.Μουτσιάνας, επισήμανε την πρόθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας να τονώσει και μεταλαμπαδεύσει τον Σαρακατσάνικο Πολιτισμό.
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, μιλώντας στα ελληνικά, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, κάλεσε τους Συλλόγους της Ελλάδας, στο αντίστοιχο Αντάμωμα της Βουλγαρίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 24 Αυγούστου στο Σλίβεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας, αν και δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και μιλούν ελληνικά.  
 
Ακολούθως έγιναν οι βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών, που εισήχθησαν στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Επίσης, δρώμενο αναπαράστασης του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, αναβιώσεις Σαρακατσάνικων αθλημάτων (το τράβηγμα της γκλίτσας, ο πήδημα στις τρεις και το πέταγμα του λιθαριού) και αναβίωση του παραδοσιακού παιχνιδιού «τα σκλαβάκια»,  που παίζονταν στις στάνες από τα παιδιά. 
 
Την κεντρική ομιλία, με θέμα: «Παιδί και Παιχνίδι» έκανε η κ. Μαριάννα Βιλδιρίδη-Χατζητόλιου, διδάκτωρ Παιδαγωγικής και Ειδικής Αγωγής, πρόεδρος του Μουσείου Παιδιού και Παιχνιδιού Θεσσαλονίκης.
 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν  με τον Χορό των Γερόντων – που άνοιξαν τον Χορό – και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των χορευτικών τμημάτων. Ο Τρανός Χορός, με την συμμετοχή των επισήμων και όλου του κόσμου, κορύφωσε και το φετινό Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, ανανεώνοντας το ραντεβού για το 40ο Αντάμωμα του χρόνου στο τέλος του Ιουνίου. 
 
• 23 χορευτικά τμήματα από όλη την Ελλάδα 
 
23 χορευτικές ομάδες, από Πολιτιστικούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα, χόρεψαν φέτος στο 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Τρικάλων, παρουσίασε το πολυπληθέστερο χορευτικό συγκρότημα. Όπως δήλωσε στο trikalanews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σ. Μπέης: «Αυτό συνέβη γιατί εδώ και 2 χρόνια, έχουμε δημιουργήσει χορευτικά τμήματα τα οποία αγκαλιάστηκαν από μέλη και φίλους του συλλόγου».  

Αφήστε το σχόλιό σας

trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή