Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΜέΡΑ 25 Τρικάλων: Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι το αντίδοτο στην επισιτιστική κρίση

Εξαιρετικά χαμηλά βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με γράφημα που δημοσίευσε η Eurostat για την εξέλιξη της αξίας της αγροτικής παραγωγής το 2021. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες παρουσιάζουν εντυπωσιακά ποσοστά μεγέθυνσης.
Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο γίνεται λόγος για επικείμενη επισιτιστική κρίση, στην Ελλάδα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μεγάλες εκτάσεις εύφορης αγροτικής γης διατίθενται για φωτοβολταϊκά αντί για να δοθούν στην καλλιέργεια, οι ελάχιστοι εναπομείναντες αγρότες αφήνονται αβοήθητοι στο έλεος των τρομακτικών αυξήσεων της ενέργειας, ενώ το βασικό και διαρκές ζήτημα της χρηματοδότησης της αγροτικής παραγωγής παραμένει άλυτο, με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να αρνούνται την πρόταση του ΜέΡΑ25 για ίδρυση Δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας.
Εμείς λέμε ότι η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι το αντίδοτο στην επισιτιστική κρίση. Οι παραγωγοί δε χρειάζονται άλλα βάρη και πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν
• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο για τις ανάγκες της παραγωγής
• Πλαφόν στο ρεύμα και Ενιαία Δημόσια ΔΕΗ για να μην ερημώσει και η ύπαιθρος προς χάριν των πέντε ολιγαρχών
Οι παραγωγοί χρειάζονται ρευστότητα και επιλογές μέσα από τη θέσπιση για
• Επιβολή άμεσης πληρωμής από τους εμπόρους για να σταματήσει η ομηρία των μεταχρονολογημένων επιταγών και των «κανονιών»
• Λαϊκές αγορές παραγωγών για να κερδίζει και ο καταναλωτής από την άμεση επαφή με τον παραγωγό και όχι με το μεσάζοντα
Οι παραγωγοί χρειάζονται βιώσιμη στήριξη με
• Δημόσια Αγροτική Τράπεζα για σταθερή και μακρόπνοη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και όχι λεηλασία της από τα αρπακτικά κάθε είδους
• Χρηματοδότηση κοινωνικής οικονομίας για τη δημιουργία αυτόνομων καθετοποιημένων συνεταιρισμών που θα παράγουν προϊόντα με υπεραξία στα χέρια των παραγωγών.
Η πρωτογενής παραγωγή είναι απαραίτητη για να σταθεί όρθια ολόκληρη η κοινωνία, αλλά κυβέρνηση και ολιγάρχες θέλουν την αγροτιά μας υποχείριο των πολιτικών και κερδοσκοπικών τους αντίστοιχα επιδιώξεων.

Ο.Β. Τρικάλων του ΜέΡΑ 25

trikalanews
Author: trikalanews

To trikalanews.gr χρησιμοποιεί cookies. Με την επίσκεψή σας συμφωνείτε με τους Όρους. Διαβάστε ΠερισσότεραΑποδοχή